Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc

2 Mai 2019
Vizualizari: 671
Comentează add

"Rusia destabilizează Venezuela", i-a spus secretarul american de stat, Mike Pompeo, ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

Rusia "destabilizează Venezuela"

doina-saiciuc

An anti-government protester is detained by security forces during clashes with security forces in Caracas on the commemoration of May Day on May 1, 2019, after a day of violent clashes on the streets of the capital spurred by Venezuela's opposition leader Juan Guaido's call on the military to rise up against President Nicolas Maduro. Guaido called for a massive May Day protest to increase the pressure on Venezuelan President Nicolas Maduro. Federico PARRA / AFP

"Rusia destabilizează Venezuela", i-a spus ieri secretarul american de stat, Mike Pompeo, ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Problema Statelor Unite o reprezintă sprijinul pe care Moscova îl acordă preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Mike Pompeo i-a spus, într-o convorbire telefonică, ministrului de externe Serghei Lavrov, că implicarea Rusiei şi a Cubei este destabilizatoare pentru Venezuela şi pentru relaţia dintre Washington şi Moscova.

Cu Statele Unite făcând presiuni pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, Mike Pompeo a acuzat că Rusia şi Cuba acordă un sprijin crucial menţinerii la putere a lui Maduro, subminându-l pe liderul de drept al ţării, Juan Guaido.

Mike Pompeo a cerut a cerut explicit, în convorbirea cu Serghei Lavrov, ca Rusia să înceteze să îl susţină pe Maduro şi să se alăture altor naţiuni, inclusiv unei copleşitoare majorităţi a celor occidentale care doresc un viitor mai bun pentru poporul venezuelean.

Ceva mai devreme, într-un interviu pentru Televiziunea Fox Business Network, secretarul de stat Pompeo a arătat că o acţiune militară a Statelor Unite în Venezuela este posibilă.

Primul diplomat al Americii a reafirmat însă că Statele Unite preferă o tranziţie paşnică a puterii în Venezuela. Pe de altă parte, şeful în exerciţiu al Pentagonului, Patrick Shanahan, care şi-a anulat un turneu în Europa din cauza situaţiei din Venezuela, a spus ieri, într-o audiere la Capitoliu, că Statele Unite au planuri pregătite pentru toate scenariile posibile, adăugând însă că ele se concentrează asupra presiunilor diplomatice şi economice.

Presa internaţională scrie că ministrul rus de externe a denunţat, la rândul său, în discuţia cu Mike Pompeo, ingerinţa Washington-ului în situaţia din Venezuela, pe care a caracterizat-o drept o încălcare a dreptului internaţional.


Etichete rusiavenezuela

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live