Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Cenuşoiu

17 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1225
Comentează add

În cadrul unei dezbateri la Radio România, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat că summitul poate fi începutul unei relaţii mai apropiate între NATO şi Rusia.

Rusia dă semne "că nu mai consideră NATO un adversar"

alexandru-cenusoiu

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota. Foto: Alexandru Cenuşoiu.

Noul concept strategic al NATO va redefini Alianţa următoarei decade în termeni de operaţii, cum este cea din Afganistan, de exemplu; va redefini relaţiile cu partenerii, cu UE şi Rusia în principal, dar şi cu restul marilor actori internaţionali şi va confirma că principiul apărării teritoriale colective rămâne unul fundamental pentru aliaţi.

 

Secretarul general Anders Fogh Rasmussen se aşteaptă ca şefii de stat şi de guvern să aprobe extinderea actualului sistem de apărare antirachetă, care protejează trupele aliate, şi la teritoriile şi populaţia aliată ne transmite corespondentul Radio România Luminiţa Apostol.

 

De asemenea, secretarul general NATO crede că apărarea antirachetă trebuie să fie complementară politicii de descurajare prin intermediul armelor nucleare, şi a spus că în textul noului concept strategic a propus un echilibru între principiul dezarmării nucleare şi cel al descurajării nucleare.

 

În cadrul unei dezbateri realizate de Alexandru Ioan la Radio România, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Iulian Fota, a declarat că este de părere că şansa unui dialog cu Rusia este foarte importantă.

 

"Este important faptul că avem şansa unui dialog cu Rusia, care poate fi şi începutul unei relaţii mai apropiate bazată pe mai multă încredere şi bazată pe un lucru pe care Alianţa îl aşteaptă de mai mult timp, bazată pe ideea că cei doi actori, NATO şi Rusia, nu se mai percep reciproc ca adversare. Rusia dă semnale clare că nu mai consideră NATO un adversar" a declarat Iulian Fota.

 

Era momentul "ca NATO în această epocă a globalizării să vină cu un document nou"

 

Iulian Fota este de părere că documentul trebuie să explice cum are de gând Alianţa să gestioneze noile probleme de securitate.

 

"Este un moment important pentru Alianţă, pentru că în urma acestui summit urmează să fie adoptat un document care va ghida acţiunile şi activitatea NATO pentru următorii ani - noul concept strategic. Era momentul ca NATO în această epocă a globalizării să vină cu un document nou, un document care să conţină pe de o parte viziunea Alianţei, viziunea organizaţiei despre sistemul internaţional şi marile sale probleme de securitate, pe de altă parte, documentul să vină să propună şi să explice cum are de gând Alianţa să gestioneze aceste probleme pe care noul sistem de securitate le ridică în faţa sa” a mai precizat Iulian Fota.

 

NATO este o alianţă politico-militară creată în 1949 şi cuprinde 28 de state independente din Europa şi America de Nord, state interesate în menţinerea păcii şi apărarea propriei independenţe prin solidaritate politică şi printr-o forţă militară defensivă, capabilă să descurajeze şi, dacă este necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. 

 

Puteţi vedea varianta integrală a dezbaterii aici.


Etichete NatoRusiaIulian Fotasummitstrategie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live