Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ, Shanghai

30 Septembrie 2021
Vizualizari: 279
Comentează add

Un oficial al Departamentului de Informaţii şi Presă al Ministerului rus de Externe "a acuzat SUA şi NATO" de atragerea Republicii Moldova în structurile euroatlantice.

Rusia critică "livrările de tehnică militară americană" către R. Moldova

sergiu-stet-shanghai

     Foto: Arhivă.

Livrările de echipamente militare americane către Republica Moldova vor complica şi mai mult rezolvarea diferendului transnistrean, a declarat joi, în cursul unei conferinţe de presă, directorul adjunct al Departamentului de Informaţii şi Presă al Ministerului rus de Externe, Aleksei Zaiţev, citat de agenţia de presă rusă TASS.
 
El a acuzat SUA şi NATO de atragerea Republicii Moldova în structurile euroatlantice.
 
"Este puţin probabil ca astfel de paşi, care se înscriu în linia comună a Washingtonului şi Bruxellesului cu privire la atragerea Republicii Moldova în structurile euroatlantice, să contribuie la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului", a afirmat diplomatul rus, adăugând că aceasta va complica şi mai mult procesul aflat deja în blocaj al reglementării transnistrene.
 
Reprezentantul diplomaţiei ruse a afirmat că SUA au livrat Republicii Moldova echipamente în valoare totală de aproximativ 5 milioane de dolari, iar până la sfârşitul acestui an au fost anunţate alte livrări similare din Statele Unite.
 
Potrivit acestuia, este vorba de arme de calibru mic, dispozitive de comunicaţii, sisteme de artilerie uşoară şi vehicule blindate.
 
"Scopul declarat al acestora este creşterea potenţialului forţelor armate ale Republicii Moldova şi a interoperabilităţii acestora pentru participarea la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii", a spus Zaiţev.
 
Portalul Deschide.md menţionează în acest context că SUA ajută Republica Moldova să-şi modernizeze apărarea pentru a-şi proteja neutralitatea şi suveranitatea. Într-o postare pe Facebook a Ambasadei SUA la Chişinău se menţionează că echipamentul militar care a ajuns la 26 septembrie la Chişinău se înscrie pe linia parteneriatului strategic de 30 de ani.
 
"Am livrat echipamente militare americane care vor ajuta Republica Moldova doar în acest scop. Guvernul de la Chişinău a contribuit cu un milion de dolari la această achiziţie de 5 milioane de dolari pentru a continua transformarea Armatei Naţionale într-o forţă care să contribuie la apărarea naţională, să ofere sprijin crucial autorităţilor civile şi să contribuie la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii", se afirmă în mesajul ambasadei americane, citat de Deschide.md.
 
Publicaţia NewMaker precizează că Republica Moldova a primit prima parte dintr-un lot de echipamente militare în valoare de 5 milioane de dolari. Lotul va fi livrat în câteva tranşe până la sfârşitul anului, fiind destinat unităţilor armatei naţionale moldovene.

Etichete Republica MoldovaarmatămilitarTransnistriaRusiaAleksei Zaiţev

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live