Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

10 Iulie 2014
Vizualizari: 1073
Comentează add

Rusia este acuzată de Georgia că în anul 2006 a încarcerarat şi a expulzat masiv etnici georgieni care trăiau în Rusia. Rusia a negat toate acuzaţiile.

Rusia, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor omului

iolanda-badilita

Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Foto: www.echr.coe.int.

Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat Federaţia Rusă pentru violarea mai multor articole ale Convenţiei pentru Drepturile Omului într-un dosar în care este acuzată de Georgia că a procedat în anul 2006 la încarcerarea şi expulzarea masivă a etnicilor georgieni care trăiau în Rusia.

Un caz controversat, care aduce faţă în faţă două ţări, între care, la doi ani după evenimentele expuse în plângere, s-a declanşat un război.

Însăşi faptul că nu mai puţin de trei judecători au avut opinii separate poate spune multe despre sensibilitatea temei, atât având în vedere protagoniştii, cât actuala stare de lucruri de la graniţa de est a Uniunii Europene, unde unul dintre jucători este aceeaşi Rusie.

Revenind la cazul de faţă, trebuie spus că Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a decis că Rusia a violat mai multe articole ale Convenţiei pentru Drepturile Omului.

La audierile din 2012, reprezentanta guvernului georgian în faţa Curţii Europene spunea, rezumând cazul:

"Avem de-a face cu un caz de violare în masă a drepturilor convenite de Convenţie, prin arestarea şi expulzarea cetăţenilor georgieni din Federaţia Rusă în toamna anului 2006", a spus reprezentanta guvernului georgian.

Rusia neagă acuzaţiile


Reprezentantul Federaţiei Ruse a negat toate acuzaţiile, mai ales existenţa unor deportări concertate şi instituţionalizate.

"Autorităţile din Federaţia Rusă nu şi-au propus niciodată să comită acţiuni concertate de discriminare pe motive etnice la adresa cetăţenilor georgieni", a afirmat Grigori Matiuşkin.

Însă cele mai multe dintre acuzele Georgiei s-au dovedit a fi adevărate.

Aşa se face că înainte de toate, CEDO a condamnat Federaţia Rusă pentru că a încălcat art.4 al protocolului 4 al Convenţiei.

Aceasta înseamnă că da, Moscova a încarcerat şi expulzat in corpore, în cadrul unui sistem instituţionalizat, etnici georgieni din Rusia.

Georgieni, supuşi la tratamente inumane

Curtea a mai condamnat Rusia şi pentru că le-a încălcat etnicilor georgieni dreptul la libertate şi securitate, dar şi pentru că nu le-a oferit acestora dreptul la recurs.

Nu în ultimul rând, CEDO a confirmat varianta georgiană şi anume, că în timpul încarcerării, georgienii au fost supuşi la tratamente inumane.

Potrivit documentelor depuse la dosar de guvernul georgian, în toamna anului 2006, peste 4.600 de persoane de cetăţenie georgiană au fost expulzate din Federaţia Rusă, 2.300 dintre acestea au fost şi încarcerate.

Lunar, între iulie şi septembrie 2006, Rusia expulza între 80 şi 100 de persoane, pentru ca între octombrie 2006 şi ianuarie 2007, numărul să crească la 800 de persoane pe lună.
Guvernul georgian a ataşat la dosar o circulară a Ministerului rus de Interne, care ordona identificarea a cât mai multor cetăţeni georgieni care locuiau ilegal în Rusia, în scopul reţinerii, încarcerării şi deportării.

Între aceştia se aflau şi copii.

Să mai spunem că la Strasbourg, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai condamnat Rusia şi pentru că a obstrucţionat ancheta în acest caz, încâlcând astfel art.3 al Convenţiei.


Etichete CEDORusiaGeorgiadrepturiîncălcareexpulzareîncarcerareStrasbourg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live