Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 Ianuarie 2022
Vizualizari: 485
Comentează add

Discuțiile dintre miniștrii de externe american și ruse nu au adus rezultate notabile cu privire la rezolvarea chestiunilor strategice dintre cele două mari puteri nucleare.

Rusia cere retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

radiojurnal

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Foto: mid.ru.

Discuțiile de astăzi, de la Geneva, dintre miniștrii de externe american și ruse, Antony Blinken și Serghei Lavrov, nu au adus rezultate notabile cu privire la rezolvarea chestiunilor strategice dintre cele două mari puteri nucleare, mai ales în ceea ce privește contextul de securitate european și situația din Ucraina.

Ambele părți au rezistat pe poziții, și-au reiterat punctele de vedere și au arătat că dialogul va continua.


Reporter: Laurențiu Văduva - Nu s-au făcut progrese, dar s-a lăsat loc de bună ziua. Atât Blinken, cât și Lavrov au confirmat că Statele Unite vor prezenta săptămâna viitoare răspunsul scris la solicitările Rusiei privind garanțiile de securitate ale Moscovei.

Printre acestea figurează: oprirea extinderi NATO, în special în Georgia și Ucraina, retragerea trupelor și bazelor aliate din estul Europei, cu mențiunea clară a României și Bulgariei, și încetarea oricărui export de arme occidentale către Kiev, precum și a consilierii militare a acestei țări.


Ministrul rus de externe a declarat că omologul american i-a confirmat dorința Statelor Unite de a sprijini în continuare implementarea acordurilor de la Minsk, prin care s-a pus capăt conflictului din Donbas.

Serghei Lavrov a reiterat că Rusia nu are nici decum te gând să invadeze Ucraina. Blinken i-a cerut dovezi. Statele Unite vor răspunde chiar și unei agresiuni non-militare a Rusiei - a spus el.

Ambii şefi ai diplomaţiilor arătaseră de la bun început că nu se așteaptă la niciun fel de progrese notabile de la discuțiile de astăzi.

Totuși, se pare că ceva, ceva le-a plăcut. Blinken a spus că nu au fost polemici și că au fost convorbiri cinstite și la obiect, iar Lavrov le-a catalogat drept deschise și utile.

Președintele Putin va fi mereu gata pentru discuții cu președintele Biden - a transmis Lavrov.

Au apărut deja informații despre o întâlnire Blinken- Lavrov, posibil în luna februarie, după ce Rusia va studia temeinic documentul american.


Etichete suarusianatonegocieriucrainalavrovblinken(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live