Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

1 Octombrie 2021
Vizualizari: 518
Comentează add

Până la finalizarea negocierilor cu Gazprom și până la semnarea unui contract pe termen lung, tariful pentru populație nu se va schimba.

Rusia cere R. Moldova un preț de 4 ori mai mare pentru gazele naturale

sergiu-stet

    Foto: Arhivă.

Vicepremierul moldovean şi ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a anunţat preţul pe care îl va plăti Republica Moldova pentru gazele naturale ruseşti în luna octombrie 2021.
 
Agenția RIA Novosti îl citează pe ministrul Spînu care a precizat că Republica Moldova va primi gaze din Rusia în luna octombrie la un preţ de 790 USD în loc de 200 USD.
 
Contractul preferențial privind livrarea de gaze ruseşti în Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie, dar joi, 30 septembrie, Spînu a precizat că acordul a fost prelungit cu încă o lună pentru a nu întrerupe aprovizionarea republicii cu gaze naturale.
"Vom primi gaze la un preţ de 790 USD în luna octombrie. Indiferent de această situație, până la finalizarea negocierilor și până la semnarea unui contract pe termen lung, tariful pentru populație nu se va schimba. Negociem un contract în condiții mult mai favorabile", a mai afirmat el.
 
Prețul mediu anual de cumpărare a gazelor naturale ruseşti plătit de Republica Moldova în acest an a fost de 200 USD pentru mia de metri cubi.
 
"Săptămâna viitoare voi participa la St. Petersburg International Gas Forum/Forumul Internațional de Gaz de la Sankt Petersburg și voi continua negocierile cu cei din Gazprom. Ne așteptăm să semnăm un contract pe termen lung cu Gazprom, în condiții mult mai favorabile; pe la sfârșitul lunii octombrie vom prelungi contractul sau vom încheia un nou contract", a adăugat Andrei Spînu.
 
Potrivit acestuia, Republica Moldova speră ca pe viitor să găsească o formulă mult mai avantajoasă pentru formula de calcul al preţului la gazele naturale. Cu toate acestea, situația actuală de pe piața globală a gazelor este fără precedent, astfel încât Republica Moldova este gata să prelungească contractul pentru încă un an în condițiile care erau în vigoare până în luna septembrie 2021.

Etichete Andrei SpînugazeRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live