Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

29 Iunie 2011
Vizualizari: 1850
Comentează add

Asistentul pentru probleme economice al preşedintelui Medvedev, Arkadi Dvorkovici, susţine că Rusia ia în calcul posibilitatea de a cumpăra datoriile statului spaniol, dar nu şi pe cele ale Greciei.

Rusia ar putea cumpăra datoriile statului spaniol

alexandru-beleavski

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Foto: Reuters.

Rusia ia în calcul posibilitatea de a cumpăra datoriile statului spaniol, a anunţat miercuri un oficial de la Kremlin.

Arkadi Dvorkovici, asistent pentru probleme economice al preşedintelui Medvedev, spune că ar fi vorba doar de Spania şi nu şi de Grecia, ţară în care situaţia e mult mai gravă.

Anterior, ministrul rus de finanţe a anunţat că deşi problema nu s-a discutat în mod oficial, Madridul şi-a exprimat dorinţa ca Rusia să investească în hârtii de valoare spaniole.

Declaraţiile vin pe fondul prezentării de către preşedintele Dmitri Medvedev a unui proiect de buget federal pentru următorii trei ani, 2012-2014.  

Preşedintele Dmitri Medvedev a prezentat miercuri guvernului principalele teze ale mesajului său consacrat bugetului pe perioada 2012-2014, buget ce va trebui să contribuie la apariţia unui nou model de creştere economică, bazat pe inovaţie şi modernizare şi menit să reducă dependenţa Rusiei de conjunctura economică externă. 

"În anii următori, în Rusia trebuie să se formeze un model fundamental nou de creştere economică. El va trebui să se bazeze pe creşterea iniţiativei private, inovaţii, la un sistem eficient de servicii publice şi pe o infrastructură financiară şi de producţie calitativă", a declarat Dmitri Medvedev. 

Potrivit liderului de la Kremlin, bugetul pe următorii trei ani trebuie să asigure înscrierea economiei ruse pe traiectoria dezvoltării durabile post-criză, crearea condiţiilor pentru dezvoltarea şi modernizarea acesteia, creşterea nivelului de trai şi calităţii vieţii populaţiei, întărirea capacităţii de apărare şi a securităţii Rusiei, creşterea eficienţei şi transparenţei guvernării.

12 direcţii de reformare a politicii bugetare

Dmitri Medvedev a formulat 12 direcţii de reformare a politicii bugetare care vizează reducerea rolului statului în economie, descentralizarea relaţiilor bugetare între centru şi regiuni, codificarea regulilor de utilizare a veniturilor din petrol şi gaze, care rămân principala sursă a încasărilor bugetare.

Între altele, preşedintele rus a menţionat necesitatea integrării planificării bugetare în formularea şi aplicarea strategiei de dezvoltare pe termen lung a Rusiei, asigurarea finanţării tuturor obligaţiilor sociale ale statului, precizând că anul viitor pensiile vor creşte cu peste 11%, iar alocaţiile sociale cu 6%.

Începând cu 2015, este prevăzută introducerea unor reguli fixe de utilizare a veniturilor din petrol şi gaze şi delimitarea deficitului bugetar federal concomitent cu reducerea acestuia.

Anul acesta, în condiţiile creşterii preţurilor la petrol, se estimează o reducere a deficitului bugetar al Rusiei de la 4,1%  la 1,3% sau chiar sub 1% din PIB.

Dmitri Medvedev a insistat din nou pe reducerea substanţială a rolului statului în economie, inclusiv prin privatizarea activelor ce-i aparţin şi pe descentralizarea relaţiilor bugetare în favoarea regiunilor şi a organelor de autoguvernare locală.

O altă direcţie va fi perfecţionarea sistemului de taxe şi impozite, care, a spus preşedintele rus, nu trebuie să fie o povară pentru populaţie, ci trebuie să contribuie la dezvoltarea Rusiei ca stat federal.

Dmitri Medvedev a cerut între altele, înlocuirea impozitului pe avere cu un impozit special pe proprietăţile imobiliare, creşterea rolului stimulativ şi fiscal al impozitelor percepute de la companiile de petrol şi gaze, alcool şi tutun şi a cerut guvernului să identifice noi surse de creştere a încasărilor bugetare.

Preşedintele rus a anunţat, de asemenea, pregătirea unei ample reforme a sistemului de pensii şi asigurări sociale obligatorii şi a subliniat necesitatea reformării radicale în sistemul achiziţiilor de stat.

O altă prioritate va fi lansarea fondului federal de investiţii directe, menit să atragă zeci de miliarde de doalri în modernizarea tehnologiilor.


Etichete SpaniadatoriiRusiaDmitri Mendvedevbuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live