Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE - continuare Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

27 Octombrie 2017
Vizualizari: 722
Comentează add

Sateliţii manevrabili vor deveni o componentă importantă a Grupării spaţiale a Rusiei, o armă împotriva grupărilor similare ale inamicilor.

Rusia anunţă testarea cu succes a unei platforme spaţiale militare

alexandru-beleavski

Satelitul militar secret Kosmos-2519 a fost lansat pe 23 iunie 2017 cu o rachetă Soyuz-2.      

În timp ce Papa Francisc spunea celor şase membri ai echipajului de pe staţia spaţială internaţională că au posibilitatea să vadă planeta cu ochii lui Dumnezeu, Rusia a anunţat testarea cu succes a unei platforme spaţiale militare. 

Cotidianul "Izvestia" relatează că forţele spaţiale ruse au testat cu succes un satelit militar care, la comenzile primite de pe Pământ, este capabil să manevreze pe orbită, să se apropie de alte aparate cosmice, în primul rând ale altor ţări, pentru a le examina şi a le stabili funcţiile şi caracteristicile.

În caz de necesitate, pe baza acestor sateliţi inspector cum li se spune, se vor putea construi însă şi aparate capabile să distrugă sateliţi inamici. Experţii militari citaţi de "Izvestia" afirmă că sateliţii inspectori, capabili să manevreze pe orbită, vor deveni o componentă importantă a Grupării spaţiale ruse, o armă împotriva grupărilor similare ale inamicilor potenţiali, cât şi un instrument de descurajare a cursei înarmărilor în spaţiul cosmic.

Surse din cadrul Ministerului Rus al Apărării au declarat pentru "Izvestia" că, în timpul testului, satelitul inspector s-a decuplat de la platforma de bază, satelitul Cosmos 2519 a efectuat, la comenzile primite de la sol, mai multe manevre cu schimbarea orbitei, a revenit apoi la platforma mamă şi a examinat-o din exterior. A fost testată decuplarea automată, schimbarea traiectoriei prin comenzi de la distanţă, funcţionarea aparaturii de bord, inclusiv a celei de observaţie şi transmiterea informaţiilor la centrul de control de pe Pământ.

Expertul militar Valeri Muhin citat de "Izvestia" subliniază că, în cazul unui conflict global, va fi deosebit de important să distrugă gruparea orbitală a inamicului, pentru a-l lipsi, astfel de legăturile de telecomunicaţii, mijloacele de navigare şi spionaj. Sateliţii inspectori se pot apropia de cei ai inamicului potenţial pentru a stabili funcţiile şi destinaţia acestora, iar în caz de război, aparatele antisatelit realizate pe baza lor vor putea să distrugă sateliţii inamici cu ajutorul rachetelor, iar apoi să se retragă.

Ideea folosirii sateliţilor manevrabili, ca armă antisatelit, nu este nouă. Sovieticii au testat, la vremea lor, asemenea aparate care se apropiau de un satelit, explodau şi îl distrugeau, iar după aceste experimente au încercat să construiască sateliţi blindaţi. În URSS a existat chiar şi un program denumit distrugătorul de sateliţi destinat scoaterii din funcţiune a sateliţilor americani ce făceau parte din sistemul de avertizare împotriva unui atac cu rachete balistice.

Programul a fost abandonat din cauza costurilor foarte mari. Astăzi, asemenea tehnologii costă mult mai puţin. Sateliţii manevrabili pot avea însă şi multiple întrebuinţări non-militare. Programe în domeniul sateliţilor manevrabili cu dublă destinaţie sunt dezvoltate atât de Rusia, cât şi de Statele Unite şi China.


Etichete Valeri MuhinsatelitmanevrabilorbităSoyuz-2rachetă. KOSMOS 2519

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live