Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ina Guţu, Radio Chişinău

12 Iunie 2015
Vizualizari: 1572
Comentează add

Federaţia Rusă a ridicat azi embargoul la fructe şi legume pentru întreprinderi din Transnistria şi Găgăuzia, regiuni ale Republicii Moldova cu populaţie şi conducere prorusă.

Rusia a ridicat parţial embargoul la fructe şi legume din Republica Moldova

ina-gutu-radio-chisinau

Foto: Arhivă.

Federaţia Rusă a ridicat astăzi embargoul la fructe şi legume pentru câteva întreprinderi din Republica Moldova, în principal din regiunea separatistă transnistreană, precum şi din regiunea autonomă găgăuză cu populaţie şi conducere prorusă.

Anunţul a fost făcut de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor de la Chişinău, care a precizat că decizia are caracter temporar.

Moscova a interzis în iulie anul trecut importul de fructe şi legume proaspete şi conservate din Republica Moldova, invocând "încălcări" ale normelor fitosanitare ruse.

Serviciul sanitar rus, Rosselkhoznadzor, a decis să anuleze restricţiile de export pe piaţa rusă pentru 18 întreprinderi producătoare şi exportatoare de fructe proaspete, majoritatea dintre acestea fiind situate în regiunea transnistreană şi în cea găgăuză.

Permisiunea a fost dată cu titlul de experiment, sub garanţia Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al ANSA.

Cu mai puţin de o lună în urmă, Federaţia Rusă a anulat restricţiile şi pentru două din cele şapte întreprinderi exportatoare de carne din Republica Moldova, oficialii de la Chişinău speră că, sub garanţia ANSA să ridice interdicţia pentru toţi agenţii economici din Republica Moldova.

Ridicarea treptată a restricţiilor la exportul de fructe şi vinuri moldoveneşti de către Federaţia Rusă a început din toamna anului trecut, încă înainte de alegerile parlamentare şi cele ale başcanului regiunii găgăuze.

Până acum, cele mai multe dintre întreprinderile cărora le-a fost ridicat embargoul provin din Găgăuzia şi Transnistria, regiuni cu populaţie majoritar rusofonă şi conducere prorusă.

Federaţia Rusă a impus embargoul la fructele şi legumele moldoveneşti în urmă cu un an, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, după ce în 2013 a interzis pe piaţa rusă vinurile din Republica Moldova. 


Etichete Republica MoldovaRusiaembargourestricțiiTransnistriaGăgăuziaregiuni proruseANSAvinuriAcordul de Asociere cu UE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live