Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Luni, 18 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

7 Martie 2018
Vizualizari: 872
Comentează add

Rusia a încheiat un acord cu Iranul unde poate livra în următorii cinci ani cinci milioane de tone de grâu.

Rusia a încheiat un acord cu Iranul pentru vânzarea grâului

radu-dobritoiu

Iranul a încheiat un acord pentru a cumpăra grâu din Rusia şi Kazahstan în următorii cinci ani iar livrările totale ar putea să se ridice la un milion de tone pe an, potrivit Camerei de Comerţ din Teheran. Acest grâu va putea fi utilizat pentru a produce făină destinată exportului, în condiţiile în care embargoul impus în 2016 cu privire la importurile de grâu pentru consum intern rămâne în vigoare.

„Există capacităţi nefolosite la morile de făină din Iran”, a declarat Kaveh Zargaran, preşedintele comisiei agricole la Camera de Comerţ din Teheran. Potrivit lui Zargaran, livrările ar putea începe luna viitoare dacă producătorii privaţi din Iran vor putea obţine credite pentru a cumpăra grâu.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, a vândut cantităţi record de grâu în acest sezon în condiţiile în care preţurile atractive au permis Rusiei să cucerească o parte din cota de piaţă a rivalilor SUA şi Europa. În paralel, Moscova a căutat să deschidă noi pieţe pentru exporturile sale de grâu precum Iranul şi Arabia Saudită.

Kaveh Zargaran a informat că, în data de 4 martie, Iranul a semnat un memorandum de înţelegere cu Rusia şi Kazahstanul în care au fost puse la punct unele detalii cu privire la importurile de grâu. Zargaran a precizat însă că acordul cu Rusia şi Kazahstanul nu afectează interdicţia privind importul de grâu pentru uz intern, care este destinată să îi ajute pe fermierii iranieni.

Chiar dacă interzice importul de grâu pentru uz intern, Iranul încurajează exporturile de făină şi în prezent vrea să vândă mai mult în ţări precum Irak şi Afganistan. Turcia, al doilea mare cumpărător de grâu rusesc, este în prezent principala destinaţie a exporturilor iraniene de făină.

Firmele de consultanţă SovEcon şi IKAR prognozează că Rusia va vinde peste hotare în acest sezon aproximativ 36,6 milioane de tone de grâu, aceasta fiind cea mai mare cantitate exportată de o ţară în ultimul sfert de secol. Estimările SovEcon şi IKAR cu privire la livrările de grâu ale Rusiei sunt mai mari decât cele ale Departamentului american al Agriculturii, care prognozează pentru acest sezon livrări de grâu rusesc de aproximativ 36 milioane de tone. Acestea ar fi cele mai mari exporturi de grâu realizate de o ţară după cele 36,8 milioane de tone livrate de SUA în sezonul 1992-1993.

Cu toate acestea, recordul absolut în materie de exporturi de grâu este cel de 48,2 milioane de tone stabilit de SUA la începutul anilor 1980. Livrările de grâu ale SUA au rămas la un nivel ridicat de-a lungul acelui deceniu, unul dintre motive fiind şi acela că fosta URSS se baza pe importuri de grâu.


Etichete Exporturi Rusiaeconomie Rusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live