Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

27 Ianuarie 2022
Vizualizari: 544
Comentează add

EXCLUSIV RRA: Surse diplomatice: România si Statele Unite au prevazut un mecanism de transparenta in documentul cu propuneri trimis Rusiei pentru detensionarea crizei actuale,

Rusia trebuie sa isi arate propriile rachete daca vrea sa vada Deveselu

carmen-gavrila

  Deveselu. Foto: Cătălin Purcaru

Romania si Statele Unite au prevazut un mecanism de transparenta in documentul cu propuneri trimis Rusiei pentru detensionarea crizei actuale, anunta in exclusivitate pentru Radio Romania surse diplomatice romanesti.

Acest Mecanism prevede reciprocitate de inspectii la sisteme de rachete din Rusia si din Romania, la Deveselu, si din Polonia.

Sursele diplomatice romanesti au explicat ca in prezent exista doua documente cu propuneri pentru Rusia, unul de la NATO si unul de la Washington.

Romania a participat la redactarea propunerilor pentru Rusia cuprinse in documentul trimis Moscovei de Washington.
 
Astfel, partea romana si cea americana au inclus prin propuneri, un asa numit Mecanism de Transparenta privind locatiile cu sisteme balistice.
 
Asta inseamna, spun surse diplomatice romanesti, ca Rusiei i s-a oferit posibilitatea de a face inspectii la scutul de la Deveselu, ca sa se convinga de ceea ce spun de ani de zile Romania si Statele Unite, si anume, ca elementele scutului nu pot fi folosite in scop ofensiv, ele din punct de vedere tehnic sunt strict defensive, de protectie in fata unor rachete care ar fi lansate din Orient.
 
Conditia inclusa de Romania in acord cu partea americana, pentru aceste inspectii rusesti la Deveselu, este ca Mecanismul de Transparenta sa fie reciproc, adica si Rusia sa permita inspectii in locatii unde sunt amplasate rachete rusesti.
 
Noi nu avem nimic de ascuns, au spus surse diplomatice romanesti pentru Radio Romania, dar inspectiile trebuie sa fie reciproce.
 
Documentul american cu propuneri este complementar unui alt document trimis Rusiei de NATO. Sursele diplomatice au precizat ca, in setul NATO de propuneri de detensionare a crizei, nu a fost nevoie sa fie inclusa chestiunea reciprocitatatii inspectiilor la sisteme balistice, pentru ca ele apar in setul american.
 
Aceleasi surse diplomatice romanesti au explicat ca documentul nu a fost facut public pentru ca, spre deosebire de Rusia care si-a prezentat in detaliu conditiile, aliatii chiar vor un dialog serios, care nu e posibil in public.
 

Etichete exclusiv rradeveselurusiapoloniasuanatorachetemecanism de transparenta(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live