Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

4 August 2022
Vizualizari: 167
Comentează add

Ambasadorul Norvegiei la Moscova, Rune Resaland, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe rus.

Rusia cere Norvegiei retragerea unei diplomate pe care o acuză de rusofobie

sergiu-stet

    Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Foto: mid.ru.

Rusia a solicitat joi, 4 august, autorităţilor de la Oslo retragerea unei diplomate norvegiene, Elisabeth Ellingsen, acuzată că a făcut ''declaraţii rusofobe'' la recepţia unui hotel din Murmansk, transmit AFP şi Reuters preluate de Agerpres.
 
''Subliniem că, după ceea ce s-a întâmplat, prezenţa doamnei E. Ellingsen pe teritoriul rus este imposibilă'', a indicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
 
Ea a precizat că ambasadorul Norvegiei la Moscova, Rune Resaland, a fost convocat la sediul Ministerului de Externe rus.
 
Ambasadorului norvegian i s-a transmis ''un protest ferm faţă de comportamentul inacceptabil al consulului E. Ellingsen într-un hotel din Murmansk, pe 6 iulie, atunci când şi-a permis declaraţii rusofobe şi jignitoare'', arată comunicatul citat.
 
Diplomaţia norvegiană a confirmat convocarea ambasadorului său la Moscova la sediul MAE rus şi a adăugat că viza lui Ellingsen a fost retrasă.
 
''În timpul întâlnirii, ambasadorul (norvegian) a reiterat scuzele'' Oslo-ului, subliniind că expresiile ''utilizate de colaboratoare nu reflectă politica norvegiană şi punctele de vedere norvegiene cu privire la Rusia şi la ruşi'', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei norvegiene, Guri Solberg, care a precizat pentru AFP că Ellingsen nu se află în Rusia în prezent, fără a face alte precizări.
 
Săptămâna trecută a izbucnit un scandal după difuzarea pe social media a unei înregistrări video de la recepţiei unui hotel din Murmansk (nord-vestul Rusiei), unde Elisabeth Ellingsen era consul.
 
''Îi detest pe ruşi. Daţi-mi o altă cameră, nu mă mişc de aici. (...) Şi cum decideţi dacă o cameră este potrivită? Ştiţi, sunt obişnuită cu propriile camere, vin din Scandinavia, nu ca o rusoaică care face curat cum poate'', a spus diplomata norvegiană la recepţia hotelului.
 
Consulatul general al Norvegiei la Murmansk a fost închis temporar de la 1 iulie din cauza situaţiei ''dificile'' din relaţiile bilaterale, potrivit autorităţilor de la Oslo. 

Etichete Elisabeth EllingsenNorvegiaRusiaMaria ZaharovaMurmansk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live