Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

12 Iunie 2015
Vizualizari: 1582
Comentează add

În curand, la Radio Romania Actualitati, interviu in exclusivitate cu Jordan Matson, cel care a reușit să mobilizeze luptători străini care să protejeze populația kurdă din Siria.

Rubin şi Dracula, cei doi români care luptă împotriva ISIS alături de kurzi

radu-dobritoiu

Jordan Matson

În curand, la Radio Romania Actualitati, interviu in exclusivitate cu Jordan Matson.

Fost infanterist în Armata SUA (82nd Airborne Division), unde a petrecut 3 ani, Jordan Matson, 28 de ani, s-a alăturat YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd) în nord-estul Siriei, la Rojava.

Din februarie a reuşit să consolideze o unitate de luptători internaţionali anti-ISIS cu foşti militari de carieră sau chiar recruţi fără experienţă militară anterioară, pregătiţi de cei cu experienţă.

Sub sloganul “Leii din Rojava”, în principal luptători creştini angajaţi să protejeze populaţia civilă împotriva ISIS – Daesh, Jordan Matson a mobilizat britanici, canadieni, rusi, estonieni, rusi, germani, canadieni, americani si mexicani.

În doar câteva luni, Matson a primit gradul de “serdar” din partea liderilor militari kurzi din YPG. Un titlu care nu ne este străin, nouă românilor, fiind un grad militar provenit din armata otomană: serdarii apar în Țara Românească și Moldova în sec. XVII-XVIII, fiind comandanți de oaste în genere și în special de călărime.

Jordan Matson a devenit nu doar un luptător cunoscut în rândul kurzilor ci şi temut de ISIS, existând informaţii că pe capul său Daesh a pus o recompensă de 150.000 USD. Referindu-se la acestă recompensă, in interviul pentru RRA, Matson a spus că uneori ISIS face şi o propagandă nesusţinută, dar nu a infirmat.

L-am intrebat pe Jordan Matson despre cei doi români care fac parte din unitatea sa... pentru Radio România Actualităţi el a declarat:

„Rubin şi Dracula (nume de război – n.n.). Acum Rubin este in Sere Kaniye, nu l-am putut lua cu noi (n.n. nu poate fi dată locaţia actuală unde Matson este însoţit de Dracula).

R.D.: Sunt cei doi români soldaţi de încredere?

J.M.: Cu siguranţă... Au sosit aici dintr-o ţară străină dar au reuşit să se integreze. Nu au fost bariere de cultură sau de limbă şi părerea tuturor (luptătorilor internaţionali – n.n.) este că se descurcă nemaipomenit (pretty great).” 

Jordan Matson este cel mai "vanat" occidental care s-a alaturat luptei impotiva ISIS. Pana acum au reusit sa obtina interviuri cu el - dintre corporatiile media importante - CNN si Fox News. Din Europa, Radio Romania Actualitati este prima institutie de presa care obtine un interviu amplu cu Jordan Matson inregistrat in direct, din linia intai a frontului de lupta cu ISIS (Daesh).


Etichete Rubin şi Dracularomâni care luptă împotriva ISISDaeshkurziJordan MatsonLeii din Rojava

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live