Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu, Amsterdam

16 Noiembrie 2016
Vizualizari: 1287
Comentează add

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, olandeza Kati Piri are interdicție de a intra in Turcia, a anunțat guvernul de la Ankara.

Relația Turcia - UE, încotro?

claudia-marcu-amsterdam

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, olandeza Kati Piri.

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, olandeza Kati Piri are interdicție de a intra in Turcia, a anunțat guvernul de la Ankara.

In raportul sau Kati Piri critica – printre altele -  încălcarea drepturilor omului, arestarea jurnaliștilor, dar si a membrilor parlamentului turc.

Elemente care se regăsesc si in raportul Comisiei Europene publicat săptămâna trecuta, raport privind progresele făcute de Turcia privind aderarea la Uniunea Europeana.

Europarlamentarii Kati Piri si Elmar Brok se pregăteau pentru o vizita in Turcia.

Ieri însă, guvernul de la Ankara i-a anunțat ca nu sunt bineveniți in Turcia.

Un mesaj simbolic pentru Europa?

Raportor al parlamentului european pentru Turcia, Kati Piri si-a întețit criticile la adresa Turciei, in special după arestarea unor parlamentari din opoziție.

„Nu mai putem vorbi de pluralitate media, 100.000 de oameni au fost concediați, 35.000 arestați, inclusiv un reprezentant ales al minorității kurde. Din nefericire nimic nu este nou. De trei ani vedem pași înapoi in Turcia.

Ankara închide ușa, nu Uniunea Europeana. Iar daca pedeapsa cu moartea va fi reintrodusa, ei bine ușa va fi încuiată, nu doar pentru Uniunea Europeana, ci si pentru Consiliul Europei.”

Kati Piri a cerut chiar înghețarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana, aceasta si după publicarea de către comisia europeana a unui raport destul de negativ:

„Cel mai dur raport pe care l-am publicat vreodată la adresa Turciei. Cred ca avem o problema serioasa si trebuie sa lucram la respectarea drepturilor omului, a statului de drept si a liberații presei.”

Foto: Frans Timmermans.

A spus astăzi Frans Timmermans, prim vice-președintele Comisiei Europene. Critici care nu sunt deloc surprinzătoare, mentioneaza Willem Oosterveld, expert la Centrului pentru Studii Strategice din Haga - www.hcss.nl

„Este evident ca toate acestea nu puteau fi ascunse sub covor. Este vorba in primul rând de credibilitatea Uniunii Europene. In special acum când vedem ce se întâmplă in unele tari din estul Europei, critice la adresa politicii privind migrația, apoi Brexitul, si chiar după alegerile din Statele Unite, cred ca Uniunea Europeana trebuie sa urmeze o linie consecventa, sa arate ca nu abdica de la valorile sale, indiferent cit de greu este.
Erdogan își permite sa fie critic la adresa Uniunii Europene, pentru ca știe ca uniunea are nevoie de Turcia, dar, pe de alta parte si Turcia are nevoie de Europa. Pare un joc de ambele parți, dar nu cred ca până la urma negocierilor vor fi stopate, poate înghețate pentru o perioada, dar nu abandonate. Interesele sunt prea mari de ambele părți.”

Foto: Willem Oosterveld.

Willem Oosterveld, expert al Centrului pentru Studii Strategice din Haga a mai spus ca Erdogan ar putea sa abandoneze acordul cu Uniunea Europeana privind migrația si chiar amenință de multe ori cu acest lucru, dar este puțin probabil sa o facă, având in vedere susținerea financiara uriașă care vine dinspre Europa pentru refugiați.

„Dar si europenii mai au instrumentele lor, pe lingă suspendarea negocierilor… pot fi sancțiuni privind importurile din Turcia sau descurajarea turismului in Turcia. Iar turcii sunt conștienți de acest lucru.”

A completat Willem Oosterveld pentru Radio Romania.

In acest context, declarația lui Frans Timmermans legata de implicarea grupării Gullen in lovitura de stat din Turcia, pare sa îndulcească situația, deși a înfuriat multe comunități turce din Europa:

„Sunt indicii ca unii membrii ai grupării Gullen ar putea fi implicați in lovitura de stat.”

A declarat Frans Timmermans intr-un interviu pentru o revista belgiana si a repetat astăzi in sala de presa la Bruxelles.

 


Etichete turcia uniunea europeanaRaportorul Parlamentului European pentru Turciaolandeza Kati PiriFrans TimmermansWillem Oosterveld

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live