Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

13 Ianuarie 2012
Vizualizari: 2549
Comentează add

Ministrul sănătăţii a retras din dezbaterea publică proiectul legii sănătăţii după ce preşedintele Băsescu a apreciat că "o mare parte din public şi majoritatea celor din sistem nu vor schimbarea".

Proiectul legii sănătăţii, retras la cererea presedintelui Proiectul legii sănătăţii, retras la cererea presedintelui - Conține audio

bogdan-mihai

Preşedintele României, Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Credeti ca presedintele a procedat corect cerand retragerea proiectului noii legi a sanatatii?

Da
Nu

Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc.

După aproximativ o jumătate de lună de la lansarea în dezbatere publică a acestui proiect, preşedintele Traian Băsescu a cerut vineri seară premierului să retragă documentul.

Într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni, preşedintele a spus că a decis acest lucru după ce a constatat că profesioniştii din sistemul public de sănătate, dar şi  cetăţenii, nu doresc reformarea sistemului. 

"Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical. Şi bineînţeles, înţeleg prin toate semnalele publice că şi o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sănătate. În aceste condiţii vă pot spune că cer public primului ministru retragerea proiectului care viza reforma în sănătate.

"Am discutat, de altfel, cu primul ministru intenţia de a face acest lucru, şi o fac eu pentru că aici a fost Comisia Prezidenţială, aici s-a făcut propunerea de proiect de lege, aici au fost oamenii specialişti care s-au dedicat încercării de a pune un diagnostic", a spus Traian Băsescu.

Audio: preşedintele Traian Băsescu anunţă retragerea proiectului sănătăţii.

În cea de-a doua declaraţie de presă din această săptămâna pe marginea proiectului de lege a sănătăţii, preşedintele a reiterat că proiectul nu prevede nici privatizarea, nici desfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare, aşa cum s-ar fi susţinut în spaţiul public.

Traian Băsescu şi-a exprimat nemulţumirea şi în ce priveşte dezinformările în zona privatizărilor spitalelor, în cea a introducerii asigurărilor private de sănătate, precum şi în zona finanţării serviciilor private de sănătate din bugetul de stat.

Introducerea sistemului privat "va deveni o necesitate"

Şeful statului a arătat că în ultimii ani a avut loc o creştere accelerată a susţinerii pe care bugetul de stat a acordat-o sănătăţii, iar această creştere ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că se prefigurează o problemă de deficit în bugetul consolidat şi de aceea introducerea sistemului privat va deveni o necesitate.

"În 2005 cheltuielile României cu sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011 cheltuielile României cu sănătatea au fost de 24,3 miliarde lei. Creşterea bugetului pentru sănătate a fost de 223%. Dacă în 2005 de la bugetul de stat contribuţia fost de 1,9 miliarde lei, în 2011 aceasta a fost de 6,2 miliarde de lei".

Principalele prevederi din proiectul legii sanatatii
  • Spitalele vor putea fi organizate ca instituţii publice, ca fundaţii sau ca societăţi comerciale.
  • Fiecare cetăţean va putea alege un asigurător care poate fi o societate de asigurări sau o fostă casă judeţeană de asigurări de sănătate. 
  • Pacienţii vor putea alege casele de asigurări în funcţie de ceea ce oferă în pachet: ce spitale, câte consultaţii se garantează, ce servicii oferă, ce investigaţii pot fi acoperite. Pacienţii îşi pot schimba casa de asigurari.
  • Casele de asigurări îşi vor selecta furnizorii de servicii în funcţie de mai multe criterii. 
  • Fiecare persoană căreia i se reţine din veniturile impozabile 5,5% şi pentru care angajatorul mai plăteşte 5,2% se consideră că este asigurată pentru un pachet de servicii de bază. Persoana nu va trebui să plătească în plus dacă are nevoie doar de medicamentele, dispozitivele şi serviciile cuprinse în acest pachet de bază. Pentru restul, va da o coplată sau va trebui să se asigure suplimentar.
  • Pachetul de bază va cuprinde servicii medicale profilactice, de consultaţie, de diagnostic, curative, de recuperare şi paliative (de ameliorare a bolii).

"Fiind vorba de o sumă în creştere an de an se prefigurează două mari probleme în bugetul României: deficitul de la pensii şi deficitul de la sistemul de sănătate. Dacă privim la creşterea de la an la an a acestei contribuţii, lucrurile ar trebui să ne îngrijoreze", a spus şeful statului.

În acest sens, Traian Băsescu a subliniat că proiectul de lege vizează lărgirea bazei de impozitare şi promovează ideea asigurărilor suplimentare pentru a aduce mai multe surse de venit la bugetul de stat.

Traian Băsescu a declarat că în actualul sistem de sănătate corupţia funcţionează din plin, menţionând că românii nu sunt egali din punct de vedere al şanselor de a ajunge la doctori buni.

"Nu oricine are bani să meargă la un profesor universitar să se opereze. Mulţi se operează la oameni mai mult sau mai puţin pricepuţi. Din acest punct de vedere corupţia este în floare în acest sistem", a spus şeful statului.

Preşedintele a mai spus că, în acest moment, "privaţii sau băieţii deştepţi se înfruptă mai bine ca oricând" din banii publici existenţi sistemul de sănătate.

Reacţii împărţite la anunţul preşedintelui

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat prin intermediul unui comunicat că retragerea proiectului de lege a sănătăţii promovat de actuala putere este "victoria cetăţenilor", el adăugând că dezbaterea privind reforma sistemului de sănătate nu trebuie să înceteze.

Şi fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolaescu, consideră că retragerea proiectului legii sănătăţii este o victorie a societăţii civile şi a democraţiei.

"Faptul că preşedintele a făcut un pas mare înapoi, încercând să arunce, pe spinarea celor din sectorul sanitar şi chiar a populaţiei, lipsa de dorinţă de schimbare, nu mi se pare nici potrivit şi nici normal, pentru un şef de stat.

"Dar, din punctul meu de vedere, lucrul cel mai important este că o asemenea aberaţie legislativă este scoasă de pe agenda publică", a declarat Eugen Nicolaescu.

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, susţine că actul normativ ar fi fost oportun, pentru că este modern şi ar fi eficientizat sistemul medical.

"Bănuiesc că a făcut o analiză, anunţul justifică reacţiile vehemente împotriva legii care nu aveau suport deoarece era o lege modernă care ar fi eficientizat sistemul medical din România", a spus Valeriu Tabără.


Etichete Traian Băsescuproiectlegea sănătăţiiEmil Boc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live