Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ovidiu Suciu, Berlin

11 Octombrie 2011
Vizualizari: 1631
Comentează add

Un grup de hackeri a anunţat că ar avea dovezi ale faptului că autorităţile din Germania înregistrează toate comunicaţiile online, lucru interzis de Curtea Constituţională de la Berlin.

Autorităţile germane "înregistrează comunicaţiile online"

ovidiu-suciu-berlin

Foto: Arhivă.

Guvernul german se confruntă cu un scandal de proporţii legat de supravegherea comunicaţiilor online ale populaţiei.

Totul s-ar fi făcut printr-un program de tip troian, care ar fi trebuit instalat pe calculatoarele unor presupuşi suspecţi, dar care a ajuns pe cele ale oamenilor normali.

Acesta permitea autorităţilor să urmărească site-urile vizitate de cei supravegheaţi şi să le asculte convorbirile pe skype, messenger şi alte programe de acest tip după ce datele audio erau înregistrate de aplicaţia supranumită "Troianul federal".

Este vorba de o iniţiativă demarată de ministerul de interne german în 2007, dar interzisă prompt de Curtea Constituţională în februarie 2008.

Tema a revenit în actualitate după ce un grup de hackeri din Berlin care activează în domeniul protejării sferei private pe internet a acuzat executivul federal că a instalat acel troian în computerele populaţiei.

Aplicaţia ar fi capabilă să spioneze mult peste limitele admise de legislaţie, emiţând inclusiv lansarea de operaţiuni de la distanţă, fără ştirea proprietarului.

Hackerii mai arată că programul guvernamental ar avea numeroase erori de criptare, ceea ce ar trimite unor eventuali răuvoitori accesul ulterior în respectivele calculatoare personale.

Mai mult, datele sunt centralizate de autorităţile germane după ce parcurg un traseu electronic care trece şi prin SUA.

Autorităţile germane au fost prinse clar în ofsaid de aceste afirmaţii.

Ministerul de Interne a negat că serviciul său de informaţii ar fi fost implicat, iar cancelarul Angela Merkel a spus că ia foarte în serios această problemă.

Între timp, ministerul de interne din landul Bavaria a recunoscut că a făcut comanda pentru acest software în iulie 2009, în pofida deciziei Curţii Constituţionale.

Afacerea este departe de a se fi încheiat şi se anunţă drept unul dintre cele mai scandaluri de cyberspionaj din istoria Germaniei.


Etichete Germaniahackeriautorităţiinternetonlinedezvăluiri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live