Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

26 Iunie 2011
Vizualizari: 3566
Comentează add

UNESCO a inclus pe lista Patrimoniului Mondial cinci situri noi din Columbia, Sudan, Iordania, Italia şi Germania.

Situri noi în patrimoniul UNESCO

bogdan-mihai

Zona protejată Wadi Rum din Iordania, unul din cele cinci situri noi din patrimoniul UNESCO. Foto: wikipedia.org.

Cinci situri noi din Columbia, Sudan, Iordania, Italia şi Germania au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat duminică organizaţia, potrivit AFP.

Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris pe lista sa peisajul cultural al cafelei din  Columbia, "un exemplu remarcabil de peisaj cultural productiv şi durabil, unic şi reprezentativ pentru o tradiţie care a devenit un simbol puternic în Columbia, dar şi în alte regiuni producătoare de cafea".

Peisajul include "şase regiuni agricole şi 18 centre urbane, la poalele estice şi centrale ale Cordilierei Anzilor, în partea de vest a ţării".

Comitetul a înscris de asemenea pe lista sa siturile arheologice de pe insula Meroe (Sudan), "un peisaj semi-deşertic între Nil şi Atbara, care a reprezentat odată inima regatului Kush, o putere majoră a secolelor VIII - IV î.en".

În Iordania, zona protejată Wadi Rum a fost, de asemenea, inclusă în Patrimoniul Mondial, ca un sit natural şi cultural.

Acest sit numără 74.000 de hectare şi conţine "un peisaj deşertic dramatic, cu canioane, arcade naturale, stânci, rampe şi peşteri", dar şi "petroglife, inscripţii şi vestigii arheologice datând de 12.000 ani, care ilustrează evoluţia zonelor pastorale, agricole şi urbane din regiune".

Lombarzii din Italia şi locurile asociate cu aceştia figurează de asemenea în rândul celor cinci noi situri înscrise pe lista UNESCO.

Aceste locuri includ şapte grupuri de clădiri importante, inclusiv cetăţi, biserici şi mănăstiri, în localităţile Friuli, Brescia, Castelseprio, Spolčte, Campello sul Clitunno, Benevento şi Monte Sant Angelo.

"Sinteza făcută de lombarzi între mai multe stiluri arhitecturale marchează tranziţia dinspre antichitate spre Evul Mediu european", se menţionează în justificarea alegerii acestora.

Al cincilea sit înscris pe listă sunt Uzinele Fagus din Alfeld, Germania.

"Acest complex de zece clădiri, proiectat la începutul anilor 1910 de către Walter Gropius, reflectă dezvoltarea arhitecturii moderne şi a designului industrial şi anunţă mişcarea modernistă a şcolii Bauhaus", se arată în justificarea UNESCO.

Obiectivele româneşti care fac parte din patrimoniul UNESCO sunt bisericile din nordul Moldovei, mănăstirea Hurezi, bisericile fortificate din Transilvania, cele din Maramureş, cetăţile din Munţii Orăştiei şi centrul istoric din Sighişoara.


Etichete UNESCOsitpatrimoniu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live