Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

15 Ianuarie 2011
Vizualizari: 3259
Comentează add

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită începând cu 2011 odată cu ziua poetului Mihai Eminescu, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010.

Ziua Culturii Naţionale, marcată în premieră în România Ziua Culturii Naţionale, marcată în premieră în România - Conține audio

ionut-dragu

Academicianul Eugen Simion (stânga) şi Ionel Haiduc (dreapta), preşedintele Academiei Române. Foto: Agerpres.

Ziua Culturii Naţionale a fsot marcată pentru prima dată în România.

Au avut loc mai multe manifestări dedicate acestui eveniment, care este sărbătorit începând cu 2011 odată cu ziua poetului Mihai Eminescu, în urma unei legi promulgate de preşedintele României, Traian Băsescu, în decembrie 2010.

Potrivit demersului legislativ, în această zi, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora.

Academia Română a organizat evenimentul "Ziua lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naţionale", în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi Biblioteca Academiei Române. 

În cadrul sesiunii solemne ce a început la ora 11.00, în Aula Academiei au luat cuvântul preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, vicepreşedinţii Dan Berindei, Marius Sala şi Valentin Vlad, precum şi academicianul Eugen Simion.

Tot sâmbătă la Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" a avut loc evenimentul cultural "Program Eminescu 2011 - Vis de poet".

Manifestări în numeroase orașe

Sâmbătă, din partea Ministerului Culturii au fost depuse flori la monumentul lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român din Bucureşti şi la mormântul poetului din Cimitirul Bellu.

Tot la Bucureşti a avut loc Gala Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului 2010 unde au fost decernate premii tinerilor scriitori afirmaţi în anul 2010.

La Suceava s-au încheiat manifestările din cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului literar Mihai Eminescu. După ce în cursul dimineţii au fost depuse coroane de flori la statuia poetului Mihai Eminescu, manifestarile au continuat la Biblioteca Bucovinei, "I. G Sbiera", cu lansarea de carte "Poeţi din Basarabia" autor, Adrian Dinu Rachieru, a informat redactorul Mihaela Buculei.

  

Potrivit redactorului Raluca Diaconiuc, în parcul Copou din municipiul Iaşi, au fost organizate mai multe acţiuni culturale dedicate sărbătoririi marelui poet, elevii Colegiului Naţional "Mihai Eminescu"au pregătit un spectacol literar artistic de muzică şi poezie pe versuri eminesciene, iar mai multe personalităţi locale au depus coroane de flori la statuia de lângă Teiul lui Eminescu.

La Chişinău, sute de oameni, oficialităţi, politicieni şi oameni de cultură au comemorat 161 de ani de la naşterea marelui poet naţional, depunând flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, ne-a informat corespondentul nostru, Liana Grâu.

Premierul Vlad Filat a spus că Mihai Eminescu a fost nu numai un geniu, care a scris poezie şi proză, a făcut jurnalism, dar, prin comportamentul său, reprezintă un exemplu de cetăţean, care a avut o poziţie civică şi a transmis mesaje valabile şi în ziua de astăzi.

La bustul poetului s-a desfăşurat şi un recital de poezie şi cântece pe versurile lui Mihai Eminescu.

La Ploieşti, a avut loc un spectacol de muzică şi poezie românească la care au fost invitaţi artişti, oameni de cultură, oficialităţi.

La Galaţi, artişti şi elevi au recitat poezii la primul monument ridicat în memoria poetului naţional, cu 100 de ani în urmă.

Dinu Flămând, laureat al at Premiului de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia

La Botoşani, în perioada 13-16 ianuarie, s-au sărbătorit  Zilele Eminescu, ediţia a 42-a.

La acest eveniment a fost decernat Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, ediţia a XX-a.

Laureatul din acest an al Premiului este poetul francez de origine română Dinu Flămând.

Autor a 11 volume de poezie, Dinu Flămând este cunoscut şi ca eseist, jurnalist la RFI, traducător din literaturile franceză, spaniolă şi portugheză, el  a plecat în exil în Franţa în anii '80 pentru că a refuzat să participe la acţiunea de epurare ideologică a cărţilor. 

Potrivit tradiţiei, Dinu Flămând a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

Juriul  a fost  format din criticii Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Alexandru Calinescu iar ceilalţi nominalizaţi ai acestei ediţii sunt  poeţii Ion Mircea,Vasile Vlad, Nicolae Prelipceanu şi Ovidiu Genaru.


În 14 decembrie 2010 proaspătul laureat a fost invitatul Cristinei Sârbu la RRA, la emisiunea Semnaturi celebre.

Peste hotare, în Italia, la consulatul din Milano, Asociaţia Românilor din peninsulă a organizat duminică un spectacol.

Program special la România Actualităţi de Ziua Culturii Naţionale

Emisiunile de sâmbătă de la Radio România Actualităţi au fost dedicate zilei poetului Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naţionale.

Invitat la emisiunea specială Matinal de Weekend realizată de Gabriel Bassarabescu, academicianul Mihai Cimpoi, președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a afirmat că decretarea zilei de 15 ianuarie drept Zi a Culturii Naționale reprezintă un pas spre integrarea europeană, argumentând că "Eminescu este cel care ne-a inclus în dialogul valoric european."

"În primul rând, cred că decretarea acestei zile şi de o parte, şi de cealaltă, semnifică în primul rând o integrare europeană, ca să zic eu aşa, fiindcă Eminescu este cel care ne-a inclus în dialogul valoric european."

"Şi, dincolo de aspectul festivist, noi vom apăra valorile noastre, valorile noastre trebuie apărate la ora aceasta şi vom dialoga în continuare cu Europa şi cu lumea largă, anume, sub semnul lui Eminescu", a mai afirmat academicianul Mihai Cimpoi.

El a precizat că a editat în Republica Moldova "Integrala Eminescu" în opt volume şi, pentru prima dată, a fost inclusă toată publicistica.

"Eu am editat "Integrala Eminescu" în opt volume şi, pentru prima dată, am inclus toată publicistica. Deci, în patru volume mari am reprodus publicistica lui Eminescu, care este foarte actuală, este deosebit de actuală, fiindcă vorbeşte şi despre problemele noastre.

"Integrala Eminescu" a fost editată în cinci mii de exemplare, care s-au epuizat", a afirmat academicianul Mihai Cimpoi.

Audio: Ascultaţi aici interviul integral pe care l-a acordat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, academician Mihai Cimpoi, în cadrul ediţiei speciale a emisiunii Matinal de Weekend.


Etichete Ziua Culturii NaţionaleMihai EminescumanifestăriAcademia Română

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live