Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Leu

5 August 2022
Vizualizari: 356
Comentează add

Est-europenii au început să resimtă efectele războiului din Ucraina

adriana-leu

 Foto: pixabay.com.

Est-europenii au început să resimtă efectele războiului din Ucraina, mai târziu decât marile economii occidentale, datorită unor creşteri de salarii de două cifre şi a unor subvenţii generoase. Acum însă sunt nevoiţi să facă economii, pentru a se descurca.

O analiză Reuters arată că inflația de două cifre, scumpirea alimentelor cu peste 15 procente și creșterea costurilor cu energia afectează puterea de cumpărare a oamenilor din Europa de Est.

Polonezii și-au scurtat vacanțele, pe care acum le planifică în ultimul moment, cehii fac economii cu notele de plată la restaurante și își caută un al doilea loc de muncă, în timp ce în Ungaria oamenii au început să cumpere mai puțină mâncare și mult mai puține produse de folosință îndelungată.

Încetinirea cererii interne, creșterea dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale și decizia companiilor de a majora costurile ar urma să reducă avansul economiei în Europa Centrală în a doua jumătate a acestui an, urmând ca în 2023 să încetinească semnificativ, avertizează analiștii.

Ei mai subliniază că riscul ca prețurile ridicate prelungite la energie să mențină inflația în zona de două cifre chiar și în 2023, precum și noile estimări revizuite privind zona euro indică un risc de recesiune.

 


Etichete europa de estrecesiunerăzboi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live