Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (continuare) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

23 Mai 2022
Vizualizari: 251
Comentează add

Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a avertizat că investițiile trebuie combinate cu un control strict al altor cheltuieli curente.

CE: Regulile privind îndatorarea publică și deficitele, suspendate

carmen-gavrila

    Foto: Arhivă.

Comisia Europeană propune ca regulile privind îndatorarea publică și deficitele să rămână suspendate până la finalul anului viitor, din cauza posibilei prelungiri a războiului dus de Rusia în Ucraina, care ar duce la noi cheltuieli.
 
Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a avertizat că investițiile trebuie combinate cu un control strict al altor cheltuieli curente și a menționat că România este acum singurul stat membru pentru care s-a declanșat procedura pentru deficit excesiv.
 
Comisia Europeană nu intenționează să deschidă noi proceduri de deficit excesiv în perioada următoare, a anunțat vicepreședintele executivului european, Valdis Dombrovskis, care a spus însă că în toamnă și în primăvara anului viitor vor fi reevaluate criteriile pentru încadrarea în limitele de îndatorare și deficit, iar Comisia va urmări mai ales dacă statele membre respectă recomandările din semestrul european.
 
Valdis Dombrovskis: În prezent, România este singurul stat membru cu procedură de deficit excesiv pe baza evoluțiilor de dinainte de pandemie. Pentru anul trecut, deficitul României este conform cu ce a recomandat Consiliul, așa că ținem procedura în așteptare, dar cum pentru anul următor există riscuri substanțial mai mari, e nevoie de mai multe eforturi pentru atingerea țintelor.
Reporter: Pentru a evita o creștere galopantă a salariilor, în pas cu inflația, executivul european recomandă scheme de sprijin pentru persoanele și întreprinderile vulnerabile. Presa și unii economişti au remarcat că nimeni nu a pomenit rolul Chinei în blocajele de pe lanțurile de aprovizionare cu materii, care contribuie la creșterea inflației. Unii economişto consideră că perioadele repetate de carantină totală anti-COVID impuse de Partidul Comunist în China ar putea fi motivate și de dorința de a crește inflația în Europa.
 
Decizia de suspendare a regulilor privind deficitul excesiv urmează să fie aprobată de liderii statelor membre ale Uniunii Europene, însă recomandarea principală a forului comunitar este că planurile naționale de redresare sunt esențiale nu doar pentru recuperarea după pandemie, ci și pentru atenuarea efectelor războiului.
 

Etichete Comisia Europeanădeficitindatorare publicarazboiRusiaUcrainaValdis Dombrovskis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live