Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

14 Mai 2022
Vizualizari: 450
Comentează add

Regimentele de infanterie ușoară ale Forțelor Armate ucrainene care operează în sectorul din nord-estul regiunii Harkov au împins trupele rusești până la granița cu Rusia.

Un nou succes al armatei ucrainene

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea

După eliberarea Harkovului, forțele armate ale Ucrainei au împins armata rusă spre graniță, existând rapoarte neconfirmate despre ținte lovite dincolo de frontiera cu Federația Rusă. Echipamentul militar superior din punct de vedere tehnico-tactic a fost un avantaj pentru ucraineni, însă luptele continuă pe frontul din sud-est, unde rușii forțează realizarea unui culoar terestru spre Crimeea. 

 
Regimentele de infanterie ușoară ale Forțelor Armate ucrainene care operează în sectorul din nord-estul regiunii Harkov au împins trupele rusești până la granița cu Rusia, iar luptele erau în desfășurare pentru granița cu Ucraina. Cinci localități din nordul regiunii au fost eliberate înainte ca armata ucraineană să intre în Harkov, potrivit Statului Major al Armatei Ucrainei, iar forțele rusești s-au retras și s-au repoziționat pe axa Izium – Donbas.
 
Orașul Harkov este al doilea ca mărime din Ucraina și este unul dintre centrele industriale ale țării, iar luptele pentru recucerirea lui au început în aprilie, susținute de forțele locale de apărare teritorială, pe lângă armată. În regiune există o importantă comunitate de etnici ruși, de care însă forțele armatei ruse nu au ținut cont atunci când au atacat orașul și localitățile din jur.
 
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Ucrainei, primarul orașului Stary Saltiv, din regiunea Harkov, a fost arestat la scurt timp după ce trupele au eliberat satul, sub acuzația de colaborare cu armata rusă  și trădare. Conform anchetatorilor, oficialul a cooperat cu inamicul, le-a furnizat vehicule deținute de guvern și alimente, și a încercat să convingă alți oficiali și locuitorii să folosească doar limba rusă și să respingă statul ucrainean. Suspectul a fost reținut în așteptarea acuzațiilor, se arată în comunicat.
 
În prezent, atacurile armatei ruse continuă în Zaporojie, Donbas și regiunea Odesa, unde scopul este acela de a constitui un coridor terestru cu peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Armata rusă ar fi mobilizat în Marea Neagră un grup naval alcătuit din patru vase militare şi două submarine înarmate cu peste 30 de rachete de croazieră de tip Kalibr.
 

Etichete ucrainarusiarazboiharkov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live