Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

14 Ianuarie 2022
Vizualizari: 394
Comentează add

Jean-Yves Le Drian: Dacă Rusia doreşte să se întoarcă la Ialta, la situaţia dinainte de 1945, nu este în niciun caz acceptabil pentru noi.

Reuniune a miniştrilor apărării şi de externe din Uniunea Europeană

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: MAE.ro.

O strategie europeană consolidată în domeniul apărării este mai mult decât urgentă într-un context internaţional conflictual, au fost de acord miniştri europeni de externe şi ai apărării reuniţi la Brest, în Franţa, cu ocazia primelor reuniuni organizate în cadrul preşedinţiei Franţei la Consiliul Uniunii Europene.


Miniştrii de externe vor continuă astăzi, la Brest, discuţiile pe tema "Europa suverană", obiectiv ce va fi atins prin definitivarea Busolei Strategice, viitorul instrument de orientare a Uniunii în domeniul apărării până în 2030.

Înaltul reprezentant european pentru politica externă, Josep Borrell, declara aseară că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei şi dorinţa sa de a impune o nouă arhitectură de securitate pe continent îi determină pe europeni să grăbească adoptarea noii strategii.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a reacţionat:


Jean-Yves Le Drian: Dacă Rusia doreşte să se întoarcă la Ialta, la situaţia dinainte de 1945, nu este în niciun caz acceptabil pentru noi. Dar dacă în spatele acestui gest există o voinţă de a construi altceva, haideţi să discutăm, pentru că şi noi dorim stabilitate şi securitate în Europa, dorim să găsim cea mai bună formulă pentru reglementarea controlului armamentului pe continentul nostru. Deci, noi rămânem în acestă logică: fermitate şi dialog.


Reporter: Franţa este foarte hotărâtă să-şi convingă partenerii europeni, astfel încât Busola Strategică să fie adoptată într-o formulă obţinută prin consens la summitul şefilor de stat şi de guvern din luna martie.


Etichete apararereuniuneministrii de externeconsiliul uniunii europeneeuropa suveranabusola strategica(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live