Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

8 Decembrie 2021
Vizualizari: 171
Comentează add

Aceștia și-au exprimat speranţa că mandatul său va aduce o colaborare strânsă, iar în unele cazuri mai multă transparenţă.

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, felicitat de liderii mondiali

radiojurnal

  Liderul SPD, Olaf Scholz. Foto: facebook.com/olafscholz

Liderii mondiali l-au felicitat pe noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, şi şi-au exprimat speranţa că mandatul său va aduce o colaborare strânsă, iar în unele cazuri mai multă transparenţă.

Au apărut şi primele informaţii în legătură cu liniile de politică externă pe care le va urma Germania în următorii ani. Redactorul RRA, Laurențiu Văduva, a realizat o sinteză pe această temă.


Laurenţiu Văduva: Preşedinta Comisiei Europene l-a felicitat pe noul cancelar german şi a vorbit de o colaborare deplină pentru o Europă puternică, iar preşedintele Franţei a vorbit de continuitatea cooperării pentru francezi, pentru germani şi pentru europeni. De altfel, primele vizite oficiale ale noului cancelar german vor avea loc vineri, la Paris şi apoi la Bruxelles, în aceeaşi zi. Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că doreşte dezvoltarea de relaţii puternice cu Berlinul, iar premierul britanic, Boris Johnson, a numit Germania un aliat fidel al Londrei. Kremlinul şi-a exprimat dorinţa de a stabili o relaţie constructivă între preşedintele Rusiei şi noul cancelar, iar preşedintele Chinei, Xi Jinping, a promis un nou nivel al relaţiilor sino-germane sub mandatul cancelarului Olaf Scholz. Noul cancelar al Germaniei a făcut deja o primă mişcare de politică externă. El a ameninţat astăzi Rusia cu posibilele consecinţe asupra controversatului gazoduct Nord Stream 2 dacă Moscova va ataca Ucraina. Noul ministrul german de externe în cabinetul Olaf Scholz, ecologista Annalena Baerbock, a anunţat că doreşte să întărească rolul Uniunii Europene în lume, în special în combaterea schimbărilor climatice, dar şi prin folosirea forţei economice a blocului comunitar. Ea a mai spus că Germania îşi va menţine angajamentele în cadrul Uniunii Europene, NATO şi la nivelul celorlalte organizaţii multilaterale, precum şi o solidaritate de neclintit faţă de Israel, aşa cum a făcut şi predecesorul său, Heiko Maas.


Etichete noul cancelar al GermanieiOlaf Scholz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live