Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

15 Septembrie 2021
Vizualizari: 125
Comentează add

Duminică, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat încheierea unui compromis cu Iranul.

Compromis pe marginea programului nuclear al Iranului

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Foto: Arhivă.

Realizator: Duminică, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat încheierea unui compromis cu Iranul, în baza căruia inspectori ai agenţiei ONU vor avea posibilitatea să verifice materialul de supraveghere în instalaţiie iraniene vizate de Acordul din 2015. Primnele comentarii conţineau şi presupunerea că Iranul încearcă să încurajeze obţinerea unor rezultate care să salveze acordul, din care SUA s-au retras în 2018. Apar însă elemente noi în această foarte complicată ecuaţie.

Corespondenţă din Israel - Reporter: Dragoş Ciocîrlan - Reporter: Prezenţa iraniană în nordul Orientului Mijlociu, retragerea SUA şi căderea rapidă a Afganistanului în mâinile talibanilor impun israelienilor să fie pregătiţi pentru o escaladare a situaţiei din regiune. Iranul desfăşoară elemente teroriste în toată lumea, vizând forţele occidentale, chiar şi în afara Orientului Mijlociu. Hezbollah, în Liban, este o armă pentru Teheran. Gărzile Revoluţionare, prezente în Siria, sunt considerat de către Moscova forţe invitate, spre deosebire de americani şi turci.

Decizia preşedintelui american Joe Biden cu privire la retragerea din Afganistan şi prăbuşirea aceste ţări în mâinile talibanilor sunt la pachet cu un proces la fel de dramatic: discuţiile blocate pentru reînnoirea acordului nuclear zdrenţuit.Intre retragere şi dorinţa fără compromisuri a Washingtonului de a stabili un dialog cu Iranul în legătură cu acordul nuclear, Israelul se află într-o situaţie complexă. Pe de-o parte sunt intenţiile declarate de autoapărare, pe de altă parte este politica parteneriatului cu cel mai puternic aliat al său, SUA. Preşedintele american a promis că Teheranul nu va avea capacităţi militare nucleare, dar Iranul avansează în programul său nuclear, cu sau fără inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, continuă îmbogăţirea uraniului, chiar dacă şi-a restrâns unele activităţi până când acordul nuclear va deveni caduc. Iranul este pe cale să obţină suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă nucleară în termen de o lună, potrivit unui raport publicat ieri de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, un grup de reflecţie din SUA. Iranul ar putea produce uraniu îmbogăţit suficient pentru a doua armă în termen de trei luni şi a treia în termen de cinci luni. Are deja 200 de grame de uraniu metalic îmbogăţit, un element esenţial pentru producerea armelor nucleare.

Chiar dacă Agenţia ONU pentru Energie Atomică a deschis un nou dialog cu Teheranul, republica islamică nu opreşte îmbogăţirea uraniului la 60%. Începând cu 30 august, Iranul a produs un stoc estimat la 10 kilograme uraniu îmbogăţit - se spune în raport, estimând că 40 de kilograme ar fi suficient pentru o singură bombă nucleară.


Etichete (ii)iranprogramnuclear

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live