Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

15 Septembrie 2021
Vizualizari: 115
Comentează add

Alegeri apropiate, cu mai puţine proiecte, dar cu mai multe cadouri electorale: vineri începe votarea în alegerile parlamentare din Rusia.

Alegeri parlamentare în Rusia, la sfârşitul săptămânii

alexandru-beleavski-moscova

Foto: Arhivă.

Realizator: Alegeri apropiate, cu mai puţine proiecte, dar cu mai multe cadouri electorale: vineri începe votarea în alegerile parlamentare din Rusia.

Reporter: Alexandr Beleavschi - Astăzi, cu cinci zile înaintea alegerilor parlamentare de duminică, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că a intrat în autoizolare la reşedinţa sa de la Novo Ogariovo, în apropiere de Moscova, după ce mai multe persoane din anturajul său apropiat s-au contaminat cu COVID-19. Cu unul dintre angajaţi - a spus Putin - s-a aflat în contact întreaga zi. 

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a precizat că Putin este "perfect sănătos", testul PCR dând rezultate negative, iar liderul rus a declarat că are un număr ridicat de anticorpi. Totodată, el a numit această situaţie "un experiment în care vaccinul Sputnik V trebuie să-şi demonstreze eficienţa" - ceea ce sugerează că acesta este preparatul cu care s-a vaccinat în primăvară. Peskov a afirmat că persoanele cu care Putin a intrat în contact ieri nu sunt în pericol. De altfel, Putin a anunţat ieri, la ceremonia de premiere a lotului paraolimpic rusesc, că ar putea intra în autoizolare. Ieri după-amiază, el a asistat la exerciţiile militare Zapad 2021, iar seara târziu l-a primit la Kremlin pe liderul sirian Bashar al Assad, sosit la Moscova într-o vizită neanunţată anterior din motive de securitate. 

Pe de altă parte, liderul rus şi-a contramandat vizita la Duşanbe, capitala Tadjikistanului, unde săptămâna aceasta vor avea loc summiturile Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă şi Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, consacrate în special situaţiei din Afganistan. Au fost contramandate astfel şi întâlnirile bilaterale din marja acestui summit, inclusiv cea cu liderul iranian Ibrahim Raisi. 

Kremlinul a anunţat că autoizolarea nu va afecta programul de lucru al preşedintelui Putin, care astăzi a avut convorbiri telefonice cu liderii din Belarus, Iran, Pakistan, Tadjikistan şi Uzbekistan. În cursul după-amiezii, Putin a discutat cu membrii guvernului şi ai conducerii partidului puterii, "Rusia Unită", măsurile financiare luate în sprijinul populaţiei în condiţiile pandemiei şi alte programe sociale. 

"Rusia Unită", care domină Duma de Stat de la primul mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin şi deţine în prezent majoritatea constituţională, este şi marele favorit al actualului scrutin, primul după ce modificarea Constituţiei, anul trecut, a conferit deputaţilor prerogative mai mari în formarea guvernului. De astăzi până la închiderea urnelor, este interzisă publicarea rezultatelor sondajelor de opinie. Conform datelor a trei instituţii de sondaj, Vţiom, /.../ şi Insomar, şanse sigure de a depăşi pragul de 5% le au cele patru actuale partide parlamentare. "Rusia Unită" este cotată cu 42-46%, Partidul Comunist cu 17-19%, partidul LDPR al naţionalistului Vladimir Jirinovski cu 11-13%, iar Partidul "Rusia Justă pentru Adevăr" cu 7-9%. La limită, sau imediat deasupra pragului electoral, se află debutanţii alegerilor, Partidul "Oamenii Noi", formaţiunea veterană Iabloko şi Partidul Pensionarilor.
 

Opoziţia antisistem a fost în mare parte exclusă de la scrutin, după ce organizaţiile lui Aleksei Navalnîi au fost interzise ca extremiste. Pe listele de partid vor fi aleşi jumătate dintre deputaţi, iar cealaltă jumătate în circumscripţiile uninominale unde votul va decide dacă "Rusia Unită" va obţine din nou majoritatea constituţională. Din cauza pandemiei, votul se va desfăşura pe parcursul a trei zile, începând de vineri. În şapte oraşe se va putea vota şi electronic, această opţiune fiind exprimată până acum de circa şapte milioane de alegători, dintre care peste două milioane la Moscova.


Etichete (ii)alegerirusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live