Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Septembrie 2021
Vizualizari: 80
Comentează add

Mai multe guverne europene spijină cu pachete de măsuri creşterea preţurilor la electricitate.

Pachete de măsuri privind creşterea preţurilor la electricitate în UE

florin-lepadatu

  Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Scumpirea gazelor naturale pe pieţele internaţionale şi creşterea preţurilor la certificatele pentru emisii au dus la majorarea tarifelor la electricitate în multe state europene.

Astfel, guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie, pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

În această situaţie, guvernul spaniol a aprobat astăzi un pachet de măsuri de urgenţă, pentru a reduce facturile mari la electricitate plătite de consumatori.

Şi Italia vrea să revizuiască modul de calcul la electricitate, în încercarea de a controla preţurile într-un moment în care costurile la energie sunt la un nivel ridicat.

La rândul ei, Grecia oferă subvenţii pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă creşterii costurilor la energie.


Reporter: Georgiana Grosso - "Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a anunţat că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va direcţiona profiturile companiilor energetice spre consumatori în următoarele șase luni. Măsura va rămâne în vigoare până la finele lunii martie 2022, când se aşteaptă ca preţul gazelor naturale să stabilizeze odată cu scăderea consumului, după vârful atins în perioada iernii - spune ministrul energiei, Teresa Ribera. Planul aprobat astăzi va reduce în medie factura lunară a consumatorilor cu 22%, până la finele anului, precizează Ribera. Pentru a proteja consumatorii vulnerabili, interdicţia de a tăia de la reţea consumatorii pentru neplata facturilor va fi prelungită până la 10 luni, de la 4 luni cât este limita actuală. Şi Italia analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate. Ministrul italian pentru tranziţia ecologică, Roberto Cingolani, a spus că prețurile cu amănuntul la electricitate, în Italia, ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru. O astfel de majorare, dacă va fi confirmată de Autoritatea de Reglementare, ar veni după o creştere de 9,9% în al doilea trimestru. La rândul său, guvernul grec va oferi subvenţii pentru majoritatea gospodăriilor până la sfârşitul anului, în ideea de a face mai accesibile costurile la energie. Această schemă face parte din pachetul de măsuri de sprijin anunţat sâmbătă de premierul Kyriakos Mitsotakis, destinat să-i ajute pe cetăţenii eleni să facă faţă creşterii preţurilor de consum."


Etichete UECE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live