Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

14 Septembrie 2021
Vizualizari: 155
Comentează add

Altitudinea ţintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble.

SpaceX ar putea trimite miercuri pe orbită primul echipaj exclusiv civil

sergiu-stet

 Imagine din Staţia Spaţială Internaţională aflata deasupra Italiei.      Foto: nasa.gov.

Încă un miliardar se pregăteşte să decoleze către spaţiu săptămâna aceasta la bordul unei capsule SpaceX ca parte dintr-o misiune de turism spaţial care ar putea deveni primul zbor cu echipaj alcătuit doar din civili lansat pe orbita Terrei, informează Reuters.
 
Americanul Jared Isaacman, fondatorul şi directorul executiv al companiei din domeniul comerţului online Shift4 Payments, va fi liderul echipajului din care mai fac parte alţi trei turişti spaţiali în cadrul unei misiuni de trei zile, de la momentul lansării de la baza Cape Canaveral, Florida, şi până la aterizarea în Oceanul Atlantic.
 
Mogulul din domeniul tehnologiei, în vârstă de 38 de ani, a achitat o sumă neprecizată, dar probabil exorbitantă, miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru a-l transporta pe orbită însoţit de trei coechipieri selectaţi în urma unor proceduri speciale la bordul unei capsule Crew Dragon a SpaceX .
 
Capsula, denumită Resilience, este programată pentru lansare de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA, propulsată de una dintre rachetele reutilizabile Falcon 9, în timpul unui interval de cinci ore, care începe miercuri la 8 p.m. EDT (ora 3 în România, 00:00 GMT).
 
Succesul misiunii ar putea inaugura o nouă eră în turismul spaţial comercial, mai multe firme concurând să atragă clienţi bogaţi, dispuşi să achite o mică avere pentru a experimenta euforia unei călătorii supersonice, imponderabilitatea şi spectacolul vizual al spaţiului cosmic.
 
Misiunea Inspiration4 a fost concepută de Isaacman în principal pentru a atrage atenţia şi finanţări către una dintre acţiunile sale caritabile preferate, spitalul pentru copii St. Jude, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite.
 
Miliardarul a promis o donaţie în nume personal de 100 de milioane de dolari în beneficiul institutului.
 
SpaceX este cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spaţiale comerciale, având deja la activ numeroase transporturi de provizii şi astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională în urma unor contracte cu NASA.
 
Companii rivale precum Virgin Galactic şi Blue Origin au celebrat recent primele lor misiuni de turism spaţial odată cu zborurile directorilor lor executivi, miliardarul Richard Branson, respectiv Jeff Bezos.
 
Ambele lansări au fost însă suborbitale, trimiţând echipajul în spaţiu şi aducându-l înapoi pe Terra în decursul a câteva minute.
 
Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili şi anume pe orbita Terrei.
 
Odată ajunşi acolo, vor încercui Pământul la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare ca viteza sunetului. Altitudinea ţintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble.
 
Membrii echipajului Inspiration4 nu vor contribui la operarea capsulei, deşi doi dintre aceştia, Isaacman şi geoloaga Sian Proctor, sunt piloţi acreditaţi.
 
Cei patru membri ai echipajului au petrecut cinci luni de antrenamente riguroase, care au inclus fitness la altitudine, antrenamente de centrifugă, microgravitaţie şi în simulator, proceduri de urgenţă, cursuri speciale şi verificări medicale.
 
Odată aflat pe orbită, echipajul va realiza experimente medicale cu ''aplicaţii posibile pentru sănătatea umană pe Terra şi pe durata zborurilor spaţiale'', a precizat echipajul în articole de presă.

Etichete spațiuJared IsaacmanShift4 PaymentsSpaceXElon Musk

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live