Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

24 Ianuarie 2021
Vizualizari: 169
Comentează add

Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă, în Rusia, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi.

Rusia: Zeci de mii de manifestanți au cerut sâmbătă eliberarea lui Navalnîi

alexandru-beleavski-moscova

Arestarea liderului opoziției ruse pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, 17 ianuarie 2021. Foto: AFP.

Zeci de mii de oameni au manifestat ieri, în Rusia, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, într-o mișcarea de protest cu o amploare geografică fără precedent în istoria recentă.

Demonstrațiile s-au întins din extremul Orient până la Sankt Petersburg, iar în mai multe orașe poliția a intervenit cu bastoane de cauciuc și a reținut peste 2.500 de persoane. Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat brutalitatea forțelor de ordine și arestările masive. Apropiații lui Navalnîi au anunțat noi manifestații și pentru sfârșitul săptămânii viitoare.

Corespondentul RRA la Moscova, Alexandr Beleavschi, este acum în direct, cu detalii. 

Reporter: Într-adevăr, ieri au avut loc manifestări în peste 110 orașe din Rusia, fiind probabil cele mai mari din anul 2019. Ele au fost în sprijinul lui Aleksei Navalnîi, arestat, după cum se știe, preventiv pentru 30 de zile pentru încălcarea condițiilor de probațiune într-un mai vechi dosar de delapidare. El consideră acest dosar fabricat, invocă inclusiv decizia CEDO, dar în cazul în care verdictul va fi în defavoarea sa, riscă comutarea pedepsei cu suspendare într-una reală.

Procesul va avea loc în februarie, dar astăzi susținătorii săi au organizat probabil cea mai mare acțiune de protest în favoarea unei singure personalități din istoria ultimelor 15 ani din Rusia.

Conform estimărilor, care sunt foarte aproximative, au luat parte într-adevăr câteva zeci de mii de persoane, aceasta în pofida vremii foarte reci, a pandemiei și interdicțiilor generate de aceasta și avertismentelor autorităților care înaintea acțiunilor au arestat preventiv, pentru scurt timp, câțiva activiști a lui Navalnîi.

Cea mai numeroasă acțiune s-a desfășurat la Moscova, în centrul capitalei ruse, în diverse locuri, timp de șase ore, fiind prezenți în stradă, după diverse estimări, între 15, 20 și mai multe chiar mii de persoane.

Poliția vorbește de 6.000, dar cum spuneam, cifrele reale sunt greu de apreciat. Participanții au scandat lozinci pentru eliberarea lui Navalnîi, împotriva lui Putin, a puterii și după o perioadă relativ scurtă de, să spunem așa, interacțiune calmă cu poliția, au început violențele, poliția a intervenit, încercând să-i scoată din centru. Au avut loc ciocniri între poliție și manifestanți. Asemenea ciocniri au avut loc, nu doar la Moscova, ci și la Sankt Petersburg, unde iarăși la manifestații au participat 10.000-15.000 de persoane, o cifră foarte mare.

În total, conform unui ONG specializat în numărarea pesoanelor arestate la mitinguri, au fost reținute peste 3.300 de persoane, iar poliția a deschis câteva dosare penale pentru violențe împotriva organelor legii. Trebuie spus, de asemenea, că la aceste manifestări au fost reținute și câteva persoane din, să spunem așa, conducerea fundației lui Navalnîi, Fundația împotriva corupției, care a fost amendată, cum ar fi, de pildă, jurista acesteia, Liubov Sobol.

Și soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia, a participat la una din acțiuni la Moscova, fiind reținută  și ea pentru scurt timp. Reținerile au fost justificate ca pentru încălcarea interdicției pentru a organiza mitinguri.


Etichete (ii)navalniiproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live