Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

13 Ianuarie 2021
Vizualizari: 119
Comentează add

Bruxelles-ul reamintește statelor membre ale UE că s-au angajat să nu lanseze propriile proceduri de achiziționare de vaccinuri anti-COVID-19.

În UE, precomenzile de vaccinuri sunt făcute „doar de Comisia Europeană”

luminita-apostol

Foto: gov.ro.

Bruxelles-ul le reamintește ferm statelor membre ale Uniunii Europene că s-au angajat să nu lanseze propriile proceduri de achiziționare de vaccinuri anti-COVID-19.

În același timp, le cere să raporteze constant și exact numărul de persoane vaccinate.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a atras atenția la o videoconferință cu miniștrii europeni ai sănătății că statele membre au acceptat să nu își lanseze propriile proceduri pentru achiziționarea de vaccinuri cu aceleași companii atunci când, în iunie 2020, au mandatat Comisia Europeană să negocieze în numele lor precomenzi de vaccinuri.

Ea a precizat că această dispoziție este constrângătoare din punct de vedere juridic.

Comisarul Stela Kyriakides le-a mai spus responsabililor europeni pentru sănătate că înțelege presiunile la nivel național și angoasa cetățenilor, dar că încheierea unor acorduri paralele nu va face decât să submineze o abordare comună europeană care a dat roade.

Avertismentele vin în contextul în care două protocoale de acord semnate de Germania și o cerere de furnizare de vaccinuri din partea Ciprului către Israel au suscitat controverse.

Berlinul a încheiat direct protocoale de acord naționale cu american-germanii de la Pfizer-BioNTech și cu Societatea germană CureVac, dar eurodeputatul german Peter Liese a dat asigurări că aceste opțiuni nu vor fi activate.


Etichete (ii)achizitievaccin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live