Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

16 Septembrie 2020
Vizualizari: 192
Comentează add

Două „acorduri istorice” pentru relaţiile arabo-israeliene au fost semnate la Washington.

„Documente istorice” în relaţia arabo-israeliană, semnate la Washington

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

 Preşedintele SUA, Donald Trump.         Foto: Arhivă.

La Washington s-au semnat sub auspiciile președintelui Donald Trump două documente considerate istorice pentru relațiile arabo-israeliene: un acord între Israel și Emiratele Arabe Unite și un alt acord între Israel și Bahrain.

Reglementarea relației israeliano-palestiniene nu a progresat, dar la cele două acorduri ale Israelului cu state arabe, cu Egiptul și cu Iordania, astăzi, se adaugă încă două. Înainte de ceremonie, președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a exprimat convingerea că palestinienii se vor alătura în cele din urmă unui acord de pace cu Israelul, argumentând că susţinătorii lor politici și financiari din Golf merg înainte cu stabilirea de legături cu statul evreu, relatează DPA. Altfel, vor rămâne pe dinafară, a spus Donald Trump.

Cred că ceea ce vedeți acum este începutul sfârșitului conflictului israeliano-arab, a spus și Jared Kushner, consilier principal al președintelui american, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, citat de AFP, a spus că semnarea, la Casa Albă, a acordurilor de normalizare a relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain, va marca o zi întunecată în istoria lumii arabe. El a adăugat, fără a intra în detalii, că Autoritatea Palestiniană intenționează să își corecteze relația cu Liga Arabă, dar care nu a denunțat normalizarea relațiilor între Israel și cele două monarhii din Golf.

Despre ceremonia de astăzi, de la Casa Albă, Dragoș Ciocîrlan.

Corespondenţă de la Ierusalim - Reporter: Dragoş Ciocîrlan - Mai întâi a fost semnat acordul cu Emiratele Arabe Unite, în trei exemplare; în limbile arabă, ebraică și engleză. Apoi a fost semnată Declarația de pace cu Regatul Bahrain, tot în trei exemplare. În final, s-a semnat Acordul Abraham, în patru exemplare: engleză, ebraică și două în limba arabă.

Surse diplomatice au sugerat că Omanul va fi următoarea țară care va normaliza legăturile cu statul Israel. În timpul ceremoniei de la Casa Albă, o rachetă a fost trasă spre teritoriul israelian, din Fâșia Gaza, controlată de organizația teroristă Hamas.

Președintele Donald Trump a subliniat curajul liderilor israelieni și arabi, care a permis să se facă un pas mare către un viitor în care oameni de toate credințele trăiesc împreună, în pace și prosperitate. Acordurile Abraham deschid calea pentru musulmani evrei și creștini, să trăiască și să se roage împreună, iar pentru musulmanii din întreaga lume, să viziteze locurile sfinte din Israel. Asta include și rugăciuni la Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al Islamului, a declarat președintele Donald Trump.

Ministrul de externe ale Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed, a spus că astăzi este o nouă tendință care creează un nou jurământ pentru Orientul Mijlociu. Acordurile Abraham vor permite să rămânem alături de palestinieni. El i-a mulțumit premierului israelian, pentru oprirea anexării. Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a salutat inițiativa președintelui american Donald Trump și efortul diplomatic al secretarului de stat Mike Pompeo. El a mai spus că orice altă opțiune împotriva acestor acorduri înseamnă distrugere și suferință. Mergem spre viitor, pentru stabilitate și prosperitatea în regiune, lăsând trecutul în spate.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a adresat tuturor prietenilor Israelului din Orientul Mijlociu, celor care astăzi sunt alături și celor care mâine se vor alătura, cu "Salaam alaikum! - Pace pentru tine! - Shalom!" Netanyahu a reamintit audienței că de mii de ani evreii s-au rugat pentru pace, iar statul Israel, de zeci de ani, pentru speranța tuturor copiilor lui Abraham.

Premierul israelian este încrezător că se vor alătura și alte state arabe, pentru a pune capăt conflictului arabo-israelian pentru totdeauna.

Președintele Trump se așteaptă ca mai multe țări să se alăture unei mișcări strategice pentru contracararea amenințării iraniene. Al Zayani, ministrul de externe al Regatului Bahrain, a subliniat că este o zi într-adevăr istorică, pentru noua generație, pentru tineri, pentru securitate și prosperitate în regiune. Avem oportunitatea să schimbăm în spiritul coexistenței.

Al Zayani i-a felicitat pe președintele Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo, pentru demersul lor. L-a fericitat de asemenea pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Regatul Bahrain crede că soluția "două state vecine" este posibilă.

Declarațiile Turciei nu reflectă nimic din poziția palestinienilor, ci doar propriile interese. Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Israelul au o preocupare comună: amenințarea iraniană.

Dar acordurile semnate astăzi nu sunt împotriva Iranului, sunt acorduri ale Israelului cu lumea arabă. Republica Islamică Iran critică normalizarea relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain. Teheranul știe bine că există o componentă strategică comună a celor trei țări. Investițiile în tehnologie și inovație în tehnologia securității, cercetare, sănătate și, nu în ultimul rând, oficializarea relațiilor diplomatice arată că lumea arabă are altă abordare, îndreptată spre progres și cooperare.

Liderii palestinieni susțin că normalizarea relațiilor Israelului ar fi o trădare, dar liderii Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului contrazic retorica de la Ramallah, spunând că este cea mai bună cale pentru soluția "două state vecine".


Etichete (ii)documentewashingtonisraelemiratebahrain

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live