Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

15 Februarie 2020
Vizualizari: 568
Comentează add

SUA oferă un miliard de dolari țărilor din centrul si estul Europei

carmen-gavrila

Secretarul american de stat Mike Pompeo, Foto: securityconference.org

Tarile din centrul si estul Europei participante la Initiativa celor 3 Mari vor beneficia de 1 miliard de dolari pentru proiecte in domeniul energiei, a anuntat astazi la conferinta de securitate de la Munchen, secretarul american de stat Mike Pompeo. El a mai spus ca in acest moment China este pentru Statele Unite principala amenintare la adresa securitatii.

Mike Pompeo si secretarul apararii Mark Esper au vorbit si despre agresivitatea Rusiei in timp ce presedintele francez Emanuel Macron a argumentat ca e nevoie de un dialog cu Moscova si a avertizat ca Rusia va continua să încerce destabilizarea democraţiilor occidentale prin operaţiuni cibernetice şi manipularea reţelelor sociale de pe internet.

Presedintele francez Emmanuel Macron a expus din nou viziunea sa despre suveranitatea europeana, in termeni industriali si de aparare si a catalogat Rusia drept un actor extrem de agresiv inclusiv prin tactici de razboi hibrid.

Totusi, Emmanuel Macron a argumentat ca e nevoie de dialog cu Rusia si ca sanctiunile economice, desi trebuie pastrate, nu par sa dea rezultatee, nu paar sa convinga Moscova sa isi atenueze agresivitatea.

Preluand termenul de suveranitate mentionat mereu de presedintele francez, secretarul american de stat, Mike Pompeo si colegul sau de la aparare, Mark Esper, au explicat ca pentru Statele Unite apararea suveranitatii Europei ori a Americii inseamna a nu tolera modificari de granite cu forta cum a facut Rusia prin anexarea ilegala a Crimeei, ori disputele privind granitele pe care le are China cu toti vecinii sai, tactici economice ilegale practicate de companiile chineze, faptul ca Iranul isi continua linistit programul nuclear sau atentate la independenta energetica europeana prin proiecte ca Nordstream 2.

Ca o noua atestare astazi a sprijinului nostru pentru suveranitatea si prosperitatea si independenta energetica a prietenilor nostri europeni, vreau sa anunt ca prin intermediul agentiei americane de Dezvoltare Financiara Internationala si cu sprijinul Congresului american vrem sa oferim o finantare de 1 miliard de dolari pentru tarile din Estul si Centrul Europei participante la Initiativa celor 3 Mari. Scopul nostru e sa mobilizam investitorii din sectorul privat in domeniul energiei pentru a apara libertatea si democratia.

La randul sau, Mark Esper, secretarul american al apararii a criticat dur China despre care a spus ca manipuleaza ordinea internationala si a avertizat ca acele tari, inclusive europene, care vor folosi tehnologia chineza de exemplu pentru retele 5G, pun in pericol apararea comuna si schimburile de informatii pentru ca firmele chineze din domeniu sunt controlate si folosite pentru spionaj de partidul communist chinez.


Etichete SUAInitiativa celor 3 Mariconferinta de securitate de la Munchensecretarul american de stat Mike Pompeo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live