Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

16 Iulie 2019
Vizualizari: 204
Comentează add

Ministrul german al apărării, candidată la președinția Comisiei, s-a pronunțat pentru o Europă unită, o Europă a păcii și a valorilor.

Ursula von der Leyen susţine "o Europă unită, a păcii și a valorilor"

petruta-obrejan

Outgoing German Defence Minister and EU Commission president nominee Ursula von der Leyen delivers a speech during her statement for her candidacy at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on July 16, 2019. FREDERICK FLORIN / AFP

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, le-a promis, astăzi, eurodeputaţilor că măsurile de combatere a schimbărilor climatice vor reprezenta una din marile priorităţi ale mandatului său, dacă va fi confirmată ca preşedintă a Comisiei Europene.

În faţa sălii pline ochi a Parlamentului European, doamna von der Leyen a mai promis o nouă amânare a Brexitului, un sistem de ajutor pentru şomerii din ţările în criză şi un drept european de azil.

Candidata propusă de liderii europeni, are sprijinul popularilor şi pare să-l fi obţinut şi pe cel al liberalilor din Renaşterea Europei, conduşi de Dacian Cioloş. Ea are însă nevoie şi de susţinerea socialiştilor, pentru a câştiga votul de peste câteva ore, în condiţiile în care compatrioţii săi germani au fost principalii contestatari.

Ursula von der Leyen și-a început discursul prin a aminti de viziunea altei femei: Simone Veil, care în urmă cu 40 de ani prelua conducerea unei alte instituții europene puternice, și anume Parlamentul European. Von der Leyen s-a pronunțat, ca și aceasta, pentru o Europă unită, o Europă a păcii și a valorilor. Convingeri care îi vor inspira mandatul în cazul în care va primi astăzi votul eurodeputaților.

Ea a vorbit despre proiectul european, al părinților fondatori, care este o construcție foarte puternică și care asigură o piață comună, comerț fără frontiere, un spațiu unde poți să trăiești, muncești și să călătorești în libertate. În opinia sa, lumea trebuie să reînceapă să lupte pentru menținerea și aducerea la un alt nivel al proiectului european, mai ales că există numeroase provocări sociale, climatice, migrați.

Ursula von der Leyen le-a spus eurodeputaților prezenți că dacă va fi confirmată va putea să extindă termenul limită pentru Brexit, mai târziu de luna octombrie.

A vorbit, totodată, despre schimbările climatice, cu impact mare asupra agriculturii și vieții oamenilor.

Ea crede că cea mai urgentă provocare este menținerea sănătății planetei noastre spunând că ar vrea ca Europa să devină până în 2050 primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Cu alte cuvinte, von der Leyen a promis stabilirea unor obiective mai ambițioase dacă va fi votată și pentru aceasta are nevoie de 374 de voturi.

Dacian Cioloș, liderul Grupului Reînnoirea Europei, speră ca Ursula von der Leyen să obțină votul eurodeputaților și să aibă o conducere proeuropeană, o conducere în favoarea cetățenilor europeni.

Tot astăzi, la ora 16:00, ora Bucureștiului, eurodeputații vor asculta și intervenția premierului Viorica Dăncilă privind rezultatele președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene, pentru ca la ora 19:00 ei să decidă dacă ministrul german al apărării va deveni noul președinte al Comisiei Europene.


Etichete Ursula von der Leyeneuropadiscurs

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live