Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman

12 Ianuarie 2019
Vizualizari: 597
Comentează add

Forţele de ordine franceze au fost mobilizate pentru cea de-a IX-a sâmbătă de proteste ale aşa-numitelor "veste galbene".

Cea de-a noua sâmbătă de proteste la Paris Cea de-a noua sâmbătă de proteste la Paris - Conține video

daniela-coman

French anti-riot police officers (CRS) stand guard during an anti-government demonstration called by the Yellow Vest "Gilets Jaunes" movement in Paris, on January 12, 2019. France braced for a fresh round of "yellow vest" protests on January 12, 2019 across the country with the authorities vowing zero tolerance for violence after weekly scenes of rioting and vandalism in Paris and other cities over the past two months. ludovic MARIN / AFP

UPDATE Ora 15.00. La Paris, mişcarea "Vestelor galbene" este din nou în stradă pentru a noua sâmbătă, iar autorităţile, care se tem de un număr crescut de protestatari, au mobilizat un impresionant dispozitiv de securitate. Revine în direct, cu noi informaţii, corespondenta noastră Daniela Coman. 

Reporter: "Vestele galbene" mărşăluiesc de aproape trei ore pe bulevardele Parisului. În scurt timp, probabil, vor ajunge la punctul culminant, adică pe Bulevardul Champs-Élysées, unde se vor reuni cu alţii. Pe tot parcursul acestui marş dinspre străzile adiacente s-au adunat alţi participanţi la protest. Coloana a devenit tot mai lungă şi tot mai îngroşată. Scandează în continuu lozinci împotriva preşedintelui şi a guvernului.

A man wears a yellow vest (gilet jaune) on which is written 'Macron (French President)' next to a drawing of a finger during an anti-government demonstration called by the Yellow Vest movement, France, January 12, 2019/ GUILLAUME SOUVANT / AFP

Pe vestele galbene sunt scrise tot felul de sloganuri şi de cuvinte împotriva preşedintelui Macron, nu toate dintre cele mai politicoase. Nu există, deocamdată, o estimare a forţelor de ordine câţi participanţi vor fi, probabil că aceasta va fi făcută în momentul în care se vor strânge toţi în acelaşi loc. Este adevărat, forţele de ordine sunt masate peste tot, în toate punctele sensibile, maşini de poliţie, jandarmi îmbrăcaţi şi înarmaţi până în dinţi protejează bulevardele. Aici circulaţia pe unde trec "Vestele galbene" a fost total oprită şi ei merg chiar pe mijlocul bulevardului.

______________________________________

Știrea inițială.

Forţele de ordine franceze au fost mobilizate pentru cea de-a IX-a sâmbătă de proteste ale aşa-numitelor veste galbene.

Primii protestatari se află deja pe străzile Parisului, de unde transmite acum, în direct, corespondentul nostru, Daniela Coman.

Reporter: Manifestanții au plecat din mai multe zone ale Parisului, iar acum parcurg în marș traseul fixat, urmând să se reunească pe Champs-Élysées, locul tradițional de protest al 'vestelor galbene', pentru deja a noua sâmbătă consecutiv. Mă aflu acum în Piața Bastiliei, care a fost deja blocată de manifestanți, circulația a fost oprită cu câteva minute în urmă.

Grupul de circa 1000, poate 2000 de 'veste galbene', care aștepta aici, tocmai s-a alăturat coloanei mult-mult mai numeroase, plecată în urmă cu o oră din cartierul financiar Bercy, unde au protestat în fața Ministerului de Finanțe. Manifestanții strigă în continuu sloganuri ostile la adresa Guvernului, cer demisia președintelui Emmanuel Macron și îi huiduie pe polițiști.

Este foarte-foarte multă poliție. Coloana de manifestanți va fi însoțită de forțele de ordine pe tot traseul, pe Champs-Élysées, care este destul de lung. De precizat că marșul 'vestelor galbene' va străbate mai multe artere comerciale; multe magazine au ales să nu deschidă astăzi, chiar dacă este primul weekend din perioada de reduceri, o nouă lovitură pentru comercianți.

Așa cum a anunțat încă de zilele trecute, autoritățile au mobilizat peste 80.000 de polițiști și jandarmi, în toată Franța, pentru a preveni și contracara orice încercare de manifestare violentă, însă nu știu dacă vor reuși.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a avertizat din nou în această dimineață că nu va fi permisă nicio atitudine violentă din partea protestatarilor, iar cei care vor încerca să provoace distrugeri vor fi reținuți pe loc. Voi reveni mai târziu cu informații, voi pleca împreună cu vestele galbene spre traseul pe care îl vor parcurge astăzi prin Paris. 


Etichete vestele galbeneprotestparis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live