Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Sâmbătă, 24 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Radu

12 Ianuarie 2019
Vizualizari: 644
Comentează add

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare, care au fost puse în circulaţie în această săptămână, vor fi aproape imposibil de falsificat, potrivit autorităților.

Noile paşapoarte electronice, "aproape imposibil de falsificat"

catalin-radu

Directorul general al Directiei Generale de Pasapoarte, chestor de politie Mirel Toanca, despre noile tipuri de pasapoarte simple electronice si pasapoarte simple temporare. Foto: Agerpres

Noile paşapoarte simple electronice şi simple temporare, care au fost puse în circulaţie în această săptămână, vor fi aproape imposibil de falsificat, a declarat, astăzi, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă.

El a spus că fiecare filă a noilor documente conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, printre care Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara sau oraşul medieval Sighişoara.

Chestorul Mirel Toancă a amintit că mai sunt şi alte elemente de siguranţă care se regăsesc în noile paşapoarte.

Mirel Toancă: Elementele de siguranță implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare și elemente optic variabile, precum și unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menționate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroșu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigrani și fir metalic, fir de coasere în trei culori: roșu, galben și albastru, una dintre culori fiind fluorescent. În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV, reacționează în trei culori: roșu, galben-verzui și albastru.

Şeful Direcţiei de Paşapoarte a mai precizat că taxele pentru noile paşapoarte vor rămâne aceleaşi, iar cele valabile acum vor putea fi folosite până la expirarea lor. Paşapoartele simple electronice pentru persoanele de peste 18 ani au o valabilitate de 10 ani, iar cele simple temporare sunt valabile 1 an.

Chestorul Mirel Toancă a remarcat că datorită măsurilor luate pentru obţinerea mai uşoară şi mai rapidă a acestor documente, în ultimele 6 luni au fost reduse aproape la jumătate cererile de paşapoarte temporare şi au crescut cu peste 37% solicitările pentru paşapoarte simple electronice, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017.


Etichete pasapoartepasapoarte electronice

Articole cu teme similare:

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/romania-actualitati.ro/html/lib/Cake/View/Helper/HtmlHelper.php on line 704 eliberarea-noilor-pasapoarte-electronice

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live