Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ŞI RADIO - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

14 Septembrie 2018
Vizualizari: 716
Comentează add

Ceremonie militară şi religioasă azi, la Ip, localitate din judeţul Sălaj, marcată de un moment tragic al istoriei.

Comemorarea victimelor masacrului de la Ip, judeţul Sălaj

adrian-lungu-salaj

Placa comemorativa de la Ip, cu numele si varsta victimelor. Foto: Arhiva/Wikipedia.

Ceremonie militară şi religioasă azi, la Ip, localitate din judeţul Sălaj, marcată de un moment tragic al istoriei: în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la scurt timp de la momentul Dictatului de la Viena, prin care România a fost obligată să cedeze o bună parte din Transilvania Ungariei horthyste, 157 de săteni au fost împuşcaşi şi înjunghiaţi, iar trupurile lor au fost aruncate într-o groapă comună.

Victimele masacrului au fost comemorate în această dimineaţă. Un reportaj de Adrian Lungu.

- Cineva a zis către un bătrân care a fost acolea, vecin cu mine, că să mergem de aici că se întorc înapoi şi pe câţi îi află pe toţi îi omoară.

Reporter: Localnici, istorici, elevi, oficialităţi locale şi judeţene aprind astăzi o lumânare şi păstrează un moment de reculegere în memoria martirilor masacrului comis acum 78 de ani de trupele horthyste în localitatea Ip. An de an, mormântul martirilor din Ip devine loc de pelerinaj, cu îndemnul ca astfel de momente tragice să nu se mai repete.

Marin Pop, doctor în istorie, Muzeul de Istorie şi Artă Zalău: Mesajul nostru este că, în primul rând, aceste evenimente trebuie cunoscute, pentru ca ele să nu se mai repete şi, după cum spunea un celebru orator antic, Cicero, viaţa celor morţi se păstrează în memoria celor vii. Aşadar, atâta timp cât noi ne vom aduce aminte de ei, vom transmite mai departe ceea ce s-a întâmplat la Ip, aceste evenimente nu trebuie să se mai repete, iar noi, generaţia noastră, avem datoria morală de a le cinsti memoria celor ucişi nevinovaţi şi măcar o dată pe an să vărsăm o lacrimă.

Realizator: Corespondentul RRA, Adrian Lungu, aminteşte că un ceremonial similar a avut loc duminică într-o altă localitate din Sălaj, Treznea, unde trupele horthyste au ucis, în septembrie 1940, aproape o sută de persoane.
 


Etichete comemoraremasacrul de la IpSalaj

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live