Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Miercuri, 24 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Udroiu

10 August 2018
Vizualizari: 323
Comentează add

Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu prezintă proiectul noii legi a sistemul public de pensii, publicat de aseară pe site-ul ministerului.

Proiectul noii legi a sistemul public de pensii

mihai-udroiu

 Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu       Foto: Arhivă.

Ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu prezintă proiectul noii legi a sistemul public de pensii, publicat de aseară pe site-ul ministerului.

Actul normativ urmăreşte creşterea pensiilor şi eliminarea inechităţilor din sistem. Prevede că plata pensiilor se va face numai în funcţie de contribuţia fiecăruia, iar pensionari care au aceeaşi vechime dar au ieşit la pensie în perioade diferite vor primi aceeaşi sumă de bani.

Valoarea punctului de pensie ar urma să crească etapizat cu 70%  până în 2021 de la 1100 de lei cât este acum.

Mihai Udroiu a citit proiectul şi are detalii în radiojurnal.

Reporter: Printre noutăţi se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive, asimilate stagiului de cotizare care trebuie să fie de 15 ani.

Proiectul de lege prevede şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii pe siteul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim sau cel complet de cotizare.

Pensionarea anticipată va fi posibilă la 60 de ani, dacă vechimea în muncă este de 43 de ani. Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15  ani şi au născut trei copii pe care i-a crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă un an în plus pentru fiecare copil.

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de cel puţin 15 ani, primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus, se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Proiectul ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului luna viitoare, imediat ce începe sesiunea Legislativului, astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea a spus aseară că este foarte posibil ca la Casa de Pensii să mai fie angajate 1.000 – 1.500 de persoane, pentru a putea recalcula mai repede pensiile.


Etichete olguta vasilescuministerul munciipensielegea pensiilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live