Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALA Vineri, 22 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

13 Iunie 2018
Vizualizari: 281
Comentează add

Iranul va relua îmbogăţirea uraniului la situl nuclear de la Fordow dacă acordul nuclear se prăbuşeşte.

Iranul va relua îmbogăţirea uraniului la situl nuclear de la Fordow

radu-dobritoiu

Iranul va relua îmbogăţirea uraniului la situl său nuclear de la Fordow dacă acordul nuclear iranian se prăbuşeşte, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (AEOI), informează Agengia Xinhua.

Behrouz Kamalvandi a explicat că activităţile de îmbogăţire la instalaţia nucleară de la Fordow vor fi restabilite în funcţie de decizia unor înalţi oficiali iranieni, în cazul în care acordul, cunoscut ca Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), se va prăbuşi, potrivit agenţiei de presă Tasnim.

Până la acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi şase puteri mondiale, buncărul de la Fordow din centrul Iranului era folosit pentru îmbogăţirea uraniului cu 20%.

În virtutea acordului, republica islamică a oprit activităţile de îmbogăţire la Fordow şi a transformat obiectivul într-un centru de cercetare.

Săptămâna trecută, şeful AEOI, Ali Akbar Salehi, a declarat că Teheranul a dezvoltat deja infrastructura necesară la instalaţia nucleară de la Natanz pentru îmbogăţirea uraniului, cu o capacitate de un milion unităţi SWU (Separative Work Unit).

În prezent, Iranul poartă discuţii cu Uniunea Europeană pentru a proteja JCPOA împotriva ameninţărilor administraţiei Statelor Unite.
 


Etichete Program nuclear Iranimbogatire uraniu Iranacord nuclear cu Iranul

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live