Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICA - Succesele muzicii romanesti (R) Luni, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

13 Iunie 2018
Vizualizari: 578
Comentează add

Spania a declarat că primirea migranţilor prin portul Valencia este o măsură punctuală luată pentru situaţia de urgenţă în care se aflau emigranţii

Reacţii după intervenţia Spaniei pentru primirea celor 629 de refugiaţi

annamaria-damian-madrid

Foto: amnesty.org 

Cei peste 600 de migranţi aflaţi pe o navă în Marea Mediterană vor fi transportaţi spre ţărmul iberic, după ce Spania s-a oferit să-i primească. Ambarcaţiunea rămăsese blocată în apele internaţionale dintre Malta şi Italia, după ce ambele ţări au refuzat să-i accepte. 

Declaraţiile Madridului, ca şi formula folosită în ultimul timp de ministrul italian de interne de a primi numai migranii aduşi de navele italiene indică un conflict care mocneşte.

Intervenţia Spaniei pentru primirea celor 629 de refugiaţi a trezit reacţii diverse. Unii reprezentanţi ai Partidului Popular, care se află de o săptămână în opoziţie, au avertizat că Spania nu poate deveni o mare organizaţiei nonguvernamentală. Alţi parlamentari de la alte partide au ironizat situaţia şi au transmis pe reţelele sociale mesaje cu imaginea Palatului Regal, sugerând ca imigranţii să fie găzduiţi acolo.

Un purtător de cuvânt al conservatorilor a spus chiar că premierul Pedro Sánchez trebuie să anunţe dacă are vreo strategie, deoarece guvernanţii sunt obligaţi să acţioneze în virtutea unui plan structurat, nu a emoţiilor de moment.

Pentru a preveni posibile speculaţii privind schimbarea politicii de migraţie, vicepremierul Carmen Calvo, a precizat, într-un interviu pentru postul de radio Cadena Cope, că situaţia ambarcaţiunii Aquarius este una specială şi nu are legătură primirea refugiaţilor. 

Carmen Calvo: "Era o situaţie de urgenţă umanitară, era o obligaţie legală pe care nu puteam şi nu doream să o ignorăm, pentru că nu vorbim aici de primire de refugiaţi, nici de migraţie, ci de o situaţie limită.

Spania trebuie să răspundă ca ţară responsabilă şi ca putere a lumii şi este o obligaţie, vrem să dăm imaginea a ceea ce o ţară trebuie să facă. Când totul se va încheia, sperăm cu bine, şi aceşti oameni vor ajunge la Valencia, vom vedea cine este refugiat şi cine nu, cine este emigrant. De toate acestea se va ocupa Ministerul de Interne, dar nu putem să nu ne îndeplinim obligaţiile la acest nivel.

Suntem o ţară care doreşte să facă onoare numelui ei. Nu are nicio legătură cu sosirea refugiaţilor, ci doar cu oferirea de loc sigur pentru nişte oameni aflaţi într-o criză, doar îndeplinirea strictă a legislaţiei internaţionale". 

Spania nu a criticat decizia Italiei de a respinge primirea a celor aproape 630 de persoane, dar aminteşte că ţările Uniunii Europene au aceleaşi obligaţii. Una dintre ele ar fi să dezvolte programe în ţările de origine afectate de războaie şi sărăcie.

Vicepremierul Carmen Calvo se va depasa la Valencia pentru a coordona sosirea celor trei ambarcaţiuni cu refugiaţi aşteptate spre sfârşitul săptămânii. Dispozitivul de urgenţă pentru primirea emigranţilor este organizat de Crucea Roşie, care pregăteşte paturi şi alimente. Autorităţile din regiunea Valencia au cerut date pentru a cunoaşte situaţia oamenilor privind vârstele, starea de sănătate şi situaţia femeilor însărcinate.

Regiunile Ţara Bascilor, Baleare, Extremadura şi Catalonia s-au oferit, şi ele, să primească un număr specific de emigranţi şi un reprezentant al guvernului regional din Valencia a amintit că există, încă din anul 2016, un document în care se cerea executivului central să modifice politica de primire a refugiaţilor, în sensul de a pune la dispoziţie mai multe resurse pentru a face faţă acestor situaţii. 


Etichete refugiatiSpaniaValenciaPedro SánchezCarmen CalvoItaliaMalta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live