Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! - continuare Miercuri, 27 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

16 Aprilie 2018
Vizualizari: 577
Comentează add

Rusia şi Siria au invocat probleme de securitate pentru experţi. Marea Britanie susţine că ruşii şi sirienii „nu au fost în măsură să garanteze securitatea delegaţiei".

Siria: Misiunea OIAC „nu a fost încă desfăşurată” în Douma

radu-dobritoiu

Echipele Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) nu au fost încă desfăşurate în oraşul sirian Douma pentru a investiga presupusul atac cu gaz din 7 aprilie, a confirmat luni directorul organizaţiei, citat de AFP.

Misiunea OIAC „nu a fost încă desfăşurată la Douma”, a anunţat Ahmet Uzumcu în cadrul unei reuniuni de urgenţă a statelor membre făcând parte din consiliul executiv, adăugând că Siria şi Rusia au invocat „probleme de securitate”.

Anterior, ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, a explicat că ruşii şi sirienii „nu au fost în măsură să garanteze securitatea delegaţiei pentru a se deplasa la Douma în acest stadiu” şi că nu a fost stabilită nicio dată la care membrii delegaţiei vor putea ajunge în oraş.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice rea voinţă, calificând informaţiile despre „obstrucţionarea” inspectorilor OIAC drept „fără fundament” şi a subliniat că Rusia s-a pronunţat încă de la început „pentru o anchetă imparţială”.

Tensiunile internaţionale nu s-au diminuat după loviturile de represalii efectuate sâmbătă de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva capacităţilor de producţie şi stocare a armelor chimice ale lui regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc.

Atacurile occidentale, de o amploare inedită, au intervenit în pofida prezenţei în Siria a anchetatorilor OIAC, care şi-au început duminică misiunea în cel mai mare secret. Aceşti experţi au mandat să ancheteze cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, dar nu şi să-i indentifice pe autorii presupusului atac.

Misiunea lor se anunţă complicată, la mai bine de o săptămână după atac, într-o zonă trecută sub controlul regimului sirian şi al poliţiei militare ruse, după cinci ani de asediu şi o ofensivă violentă lansată la 18 februarie, unde operaţiunile de deminare sunt în curs de desfăşurare.
 


Etichete criza sirianaDoumaatac chimic Douma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live