Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE - continuare Duminică, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

12 Octombrie 2017
Vizualizari: 318
Comentează add

Spania sărbătoreşte joi Ziua naţională, într-un moment în care unitatea ţării este subminată de tensiunile dintre autorităţile separatiste din provincia Catalonia şi guvern.

Spania sărbătoreşte joi Ziua naţională

florin-lepadatu

 

Spania sărbătoreşte joi Ziua naţională, într-un moment în care unitatea ţării este subminată de tensiunile dintre autorităţile separatiste din provincia Catalonia şi guvernul central de la Madrid.

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a dat termen până luni liderului regional catalan să renunţe la declaraţia pentru independenţă dacă vrea să evite suspendarea autonomiei locale.

Într-un discurs în Congresul Deputaţilor, premierul Rajoy a respins orice negociere până la revenirea în legalitate a executivului catalan.

Corespondentul Radio România, Ana Maria Damian, relatează: "Şeful Guvernului de la Madrid le-a cerut parlamentarilor să contribuie cu înţelepciune la rezolvarea crizei catalane, deoarece Spania nu se va rupe atâta vreme cât cetăţenii săi nu vor decide acest lucru.

Mariano Rajoy a acuzat guvernul catalan că a creat unul din cele mai grave momente din democraţia spaniolă şi că a pus la cale un atac foarte periculos împotriva Constituţiei, a unităţii ţării, a statutului catalan şi, ceea ce este cel mai grav, împotriva convieţuirii.

Premierul respinge o mediere, aşa cum a cerut premierul catalan. Mariano Rajoy: "Nu este posibilă o mediere între legea democratică şi nesupunere şi ilegalitate."

Mariano Rajoy a făcut în Congresul Deputaţilor o analiză a crizei politice catalane, la doar câteva ore după ce i-a cerut oficial lui Carles Puigdemont să confirme dacă a declarat independenţa Cataloniei, înainte de a declanşa mecanismul de activare a Art. 155 din Constituţie.

Acesta înseamnă suspendarea autonomiei catalane şi adoptarea de măsuri extraordinare, care trebuie aprobate de Senat cu majoritate de voturi.

Liderul catalan are termen până luni 16 octombrie."


Etichete Spania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live