Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Miercuri, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, Ierusalim

13 Septembrie 2017
Vizualizari: 512
Comentează add

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi-a anunţat susţinerea ţării sale pentru crearea unui stat al kurzilor.

Israelul susţine un stat al kurzilor

dragos-ciocarlan-ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: facebook.com/Net

Parlamentul irakian a anunţat, ieri, că a votat împotriva desfăşurării unui referendum privind independenţa Kurdistanului Irakian. Bagdadul a insistat, în ultimele luni, că această consultare este contrară Constituţiei. Tările vecine, Turcia şi Iranul, se tem că un asemena proces va mobiliza propriile minorităţi kurde în ideea separatismului. Israelul nu este împotriva creării unui stat al kurzilor, dar nu susţine organizaţia teroristă PKK, cea care militează pentru înfiinţareaunui stat kurd în Turcia, după cum relateaza corespondentul RRA Dragoş Ciocîrlan:

Reporter: Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat încă de marţi susţinerea ţării sale pentru crearea unui stat al kurzilor. Nu este o noutate. Israelul respinge terorismul sub orice formă. Netanyahu a precizat însă că nu face aluzie la eforturile PKK pentru stabilirea unui stat în Turcia. Israelul consideră PKK organizaţie teroristă în pofida faptului că Turcia susţine organizaţia palestiniană teroristă Hamass.

Anterior, ministrul israelian al justiţiei, Ayelet Shaked, a afirmat că Israelul şi Occidentul se interesează de problemă creării statului Kurdistan. "A venit timpul ca Statele Unite să susţină procesul" - a spus Shaked. Fostul adjunct al Statului Major al Armatei, general de divizie Yair Golan, spunea la o dezbatere că o entitate kurdă unificată în regiune nu este un lucru rău. El nu coinsideră rezistenţa kurdă ca pe o organizaţie teroristă. Yair Golan a subliniat: "În timp ce priviţi ce face Iranul şi instabilitatea din regiune, o entitate kurdă stabilă în mijlocul acestei mlaştini nu este o idee rea".


Etichete Premierul israelianBenjamin NetanyahuIsraelstat al kurzilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live