Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI... CU SOARE.. DE SARBATOARE (CONTINUARE) Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă, Iran

20 Mai 2017
Vizualizari: 916
Comentează add

Actualul preşedinte moderat Hassan Rouhani are cele mai multe dintre voturile numărate până acum, a anunţat Ministerului de Interne.

Rouhani – posibil câştigător al prezidenţialelor iraniane

carmen-gavrila-iran

Afiș electoral al lui Hassan Rouhani. Foto: Carmen Gavrilă

Actualul preşedinte moderat Hassan Rouhani are cele mai multe dintre voturile numărate până acum, a anunţat Ministerului de Interne.

După o prezenţă uriaşă la urne, în scrutinul prezidenţial şi local, iranienii aşteaptă astăzi rezultatele votului decisiv pentru viitorul ţării.

 Ministerul iranian de interne a anunţat că, până acum, actualul preşedinte Hassan Rouhani a strâns 14.619 milioane de voturi iar principalul său contracandidat, Ebrahim Raisi a adunat puţin peste 10 milioane de voturi.
 
Potrivit anunţului oficial, până acum au fost numărare aproape 26 de milioane de voturi din care aproape un milion au fost anulate.
 
În schimb, mai multe bloguri şi site-uri reformiste iraniene susţin că, după numărarea a aproximativ 37 de milioane de voturi, Hassan Rouhani ar fi adunat peste 21,5 milioane de voturi, în timp ce Ebrahim Raisi, are 14 milioane.
 
Entuziasm electoral
 
O campanie electorală intensă şi foarte liberă, mai ales pe reţelele de socializare, dezbateri televizate între candidaţi, extrem de animate, acuzaţii de corupţie, şomajul ridicat şi o economie care încă nu şi-a revenit de pe urma sancţiunilor internaţionale au adus la urne un număr foarte mare de iranieni.
 
Astfel, ministerul de interne a prelungit programul de votare cu 5 ore şi în unele cazuri cu 6, până la miezul nopţii, ca să poată vota toţi iranienii care au stat, ore în şir, la cozi în faţa secţiilor de votare.
 
Ministerul a precizat că peste 40 de milioane din cei aproape 57 de milioane de iranieni cu drept de vot, s-au prezentat la urne.
 
Actualul preşedinte moderat vrea să continue politica de deschidere spre Occident în timp ce principalul său contracandidat, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, susţine că deschiderea spre Vest nu a adus suficiente beneficii economice pentru ţară.
 
În republica islamică preşedintele este şeful guvernului iar şeful statului este liderul suprem religios ayatollahul Ali Khamenei.

Etichete IranalegeriHassan RouhaniEbrahim Raisi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live