Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

3 Decembrie 2010
Vizualizari: 1760
Comentează add

Romii vor să-l reclame pe premierul Emil Boc preşedintelui Barack Obama, pentru înlocuirea termenului rom cu ţigan. Ei susţin că acest apelativ este echivalentul termenului american "nigger" (cioroi).

Romii l-ar putea reclama pe Emil Boc la preşedinţia SUA

cristina-ghioca

Foto: Agerpres

Reprezentanţii unor ONG-uri care promovează drepturile romilor ameninţă că vor reclama puterea de la Bucureşti preşedintelui american Barack Obama pentru că aprobă schimbarea denumirii de rom în ţigan, fapt similar, în opinia activiştilor, cu legiferarea "cuvântului peiorativ nigger".
   

Semnatarii  documentului consideră ca decizia guvernului României de a adopta un Memorandum prin care aprobă iniţiativa legislativă a deputatului PDL, Silviu Prigoană, de a schimba oficial denumirea membrilor etniei din "romi" în "ţigani" este "inacceptabilă".

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanţii ONG-urilor acuză Guvernul că "are apucături totalitariste" şi că prin această decizie încalcă Constituţia.

"Considerăm că instituţiile României încalcă în mod flagrant drepturile fundamentale garantate de Constituţia României şi tratatele internaţionale la care România a aderat. Această decizie se înscrie în registrul acţiunilor specifice regimurilor autoritare şi totalitare, care urmăreşte stigmatizarea grupurilor minoritare şi restrângerea drepturilor civile", se arată în comunicat.

În final, ONG-urile solicită ferm o poziţie oficială în această chestiune din partea Grupului Minorităţilor Naţionale din Parlament, dar şi din partea Uniunii Democratice a Maghiarilor din România, cerându-le "să fie solidari cu minoritatea romă".

Aproximativ o sută de oameni au protestat, la începutul săptămânii trecute, în Bucureşti, nemulţumiţi de iniţiativa deputatului Silviu Prigoană.

Cuvântul rom "crează confuzie"

Deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", la care guvernul trebuie să emită o opinie.

   

Iniţiativa a fost înregistrată la Senat în luna septembrie.
   

Iniţiativa legislativă a deputatului propune ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ ţigănească, denumirea utilizată să fie de "ţigan/ţigancă".


Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă.

Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin faptul că termenul '"rom" generează confuzie pe plan internaţional.


Etichete Etnia romăromiţiganiBarack ObamaEmil Boc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live