Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii, ultimii din Europa la procentul de copii sub 3 ani duşi la creşă

Românii preferă să-şi ţină copiii mici acasă, aşa că suntem ultimii din Europa la procentul de copii sub trei ani duşi la creşă.

Românii, ultimii din Europa la procentul de copii sub 3 ani duşi la creşă

Articol de Gabriela Tătărău, 14 Mai 2016, 11:21

Românii preferă să-şi ţină copiii mici acasă, aşa că suntem ultimii din Europa la procentul de copii sub trei ani duşi la creşă.

La capătul opus sunt danezii, care-şi trimit 70% dintre copii în structurile formale de îngrijire.

Famiile europene fac diverse aranjamente pentru a-şi îngriji copiii sub trei ani. Unii aleg să se ocupe singuri de cei mici, iar alţii folosesc creşele, bunicii, diverşi membri ai familiei, rude, prieteni sau vechini sau o combinaţie de îngrijire formală şi informală.

În România, doar 3% dintre copiii cu vârsta mai mică de trei ani erau îngrijiţi în anul 2014 în structurile formale de îngrijire a copiilor mici, cum sunt creşele, acesta fiind, de altfel, cel mai mic procent în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate, astăzi, de Oficiul European de Statistică - Eurostat.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

La nivelul Uniunii, în anul 2014 erau aproape 15,5 milioane de copii cu vârsta mai mică de trei ani, iar jumătate dintre ei erau îngrijiţi de părinţi şi doar 28% erau incluşi în structurile formale de îngrijire, ceea ce înseamnă că ţinta de la Barcelona, de 33%, nu a fost încă atinsă.

În anul 2002, la summitul de la Barcelona, s-a decis ca statele membre să elimine factorii care descurajează participarea femeilor în câmpul muncii şi să ofere structuri formale de îngrijire pentru cel puţin 33% din copii cu vârsta mai mică de trei.

În anul 2014, această ţinta era atinsă în doar 10 state membre, în frunte cu Danemarca, unde 70 la sută dintre copiii mici merg la creşă, urmată de Suedia cu 56%, Belgia şi Luxemburg ambele cu 49 de procente. La polul opus se află România cu 3% cum spuneam, urmată de Cehia şi Polonia cu câte 5 procente fiecare şi Slovacia cu 7 %.

În perioada cuprinsă între 2000 şi 2014, numărul copiilor cu vârsta mai mică de trei ani care trăiesc în Uniunea Europeană a rămas relativ stabil, chiar dacă există discrepanţe majore în rândul statelor membre. De exemplu, România a înregistrat cea mai mare scădere a numărului copiilor cu vârsta mai mică de trei ani - 21,5%,, în timp ce în Irlanda numărul acestora a crescut cu 34,5%.

Eurostat a dat publicităţii aceste date cu ocazia Zilei internaţionale a familiei, care este sărbătorită, anual, la 15 mai.