Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

30 Decembrie 2013
Vizualizari: 1262
Comentează add

Liderul grupului social-democraţilor europeni a spus că România şi Bulgaria trebuie să creeze locuri de muncă, astfel încât cetăţenii să nu plece din ţară din motive de sărăcie.

Românii şi bulgarii vor lucra oriunde în UE de la 1 ianuarie

pavel-ionescu

Foto: Arhivă Reuters

Restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari vor fi ridicate complet de la 1 ianuarie, conform Tratatului de aderare a celor două ţări la Uniunea Europeană care prevede o perioadă maximă de 7 ani de la aderare în care pot fi aplicate restricţii în cele 25 de ţări care erau la momentul respectiv membre ale Uniunii.

În prezent se mai aplică doar nouă dintre ele, iar reprezentanţii instituţiilor europene au atras atenţia în repetate rânduri că libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă este un drept fundamental.

A fost un răspuns în faţa unor campanii de presă care sugerau că în Marea Britanie, de pildă, vor veni imediat după 1 ianuarie foarte mulţi români şi bulgari în căutare de locuri de muncă şi mai ales de beneficii sociale.

Cel mai recent, liderul grupului social-democraţilor europeni, Hannes Swoboda, le-a apreciat drept exagerări.

"S-a spus că după aceste moment vor veni mase mari de oameni. În Marea Britanie s-au avansat chiar cifre uriaşe. Cred că temerile sunt mult exagerate şi depinde de ţările membre să facă ce pot în cadrul legislaţiei lor pentru a spune foarte clar că poţi veni şi căuta o slujbă dacă există condiţii ferme de a primi beneficii sociale şi condiţia de bază este să munceşti mai întâi, ca orice alt cetăţean din statul respectiv", a spus Hannes Swoboda.

România şi Bulgaria "trebuie să folosească banii europeni pentru crearea de locuri de muncă"

Hannes Swoboda a atras atenţia că România şi Bulgaria trebuie să folosească banii europeni disponibili, şi în special Fondul Social European, pentru crearea de locuri de muncă, pentru ca cetăţenii să poată locui acolo unde doresc şi să fie liberi să circule, dar să nu fie împinşi să plece din ţările lor din motive de sărăcie sau discriminare.

A trebuit aşadar să aşteptăm şapte ani după aderarea la UE, perioada maximă permisă de regulile comunitare, pentru ca românii să poată lucra în orice ţară din Europa, odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, măsura urmând să fie aplicată de toate ţările comunitare.

Pe lângă cele care au ales încă de la aderare să nu impună limitări forţei de muncă din România şi Bulgaria, restricţiile vor fi ridicate de acum şi în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.

Dintre ţările Europei Occidentale, doar Elveţia, care nu este membră a UE, menţine restricţiile pentru români şi bulgari.

Deocamdată, în două dintre ţările comunitare sunt aşteptate să apară probleme.

În Germania, Federaţia Localităţilor Rurale a exprimat preocupări în legătură cu venirea muncitorilor români şi bulgari, cerând subvenţii suplimentare din partea Guvernului federal şi a landurilor, pentru a face faţă unui eventual aflux de imigranţi, în special săraci.

Sosirea muncitorilor bulgari şi români, o fraudă la sistemul de asistenţă socială

Potrivit cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung", chiar şi limitată la marile oraşe, precum Berlin sau Duisburg, sosirea muncitorilor bulgari şi români în Germania este văzută de mulţi localnici drept o fraudă la sistemul de asistenţă socială a ţării.

Orice familie cu copii, care trăieşte în Germania, are dreptul de a primi alocaţii familiale, aminteşte publicaţia.

În Marea Britanie, însă problema a iscat o intensă dezbatere politică, inflamată de presa de dreapta şi de formaţiuni naţionaliste, care se opun migraţiei şi UE.

Speculaţiile pe marginea unui influx masiv de români şi bulgari - o adevărată invazie, cum a scris presa de la Londra - au determinat guvernul condus de conservatorul David Cameron să adopte măsuri care să limiteze accesul la asistenţa socială pentru noii veniţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd, a declarat că orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale, iar aprecierile făcute de politicieni britanici, privind un aşa-numit turism pentru beneficiile sociale, nu sunt susţinute de date.

Guvernul britanic plănuieşte să introducă un prag maxim anual, de 75 de mii de imigranţi din UE, în cadrul unui plan de revizuire a politicilor în domeniul liberei circulaţii, căruia să i se alăture şi o înăsprire a criteriilor de angajare, scrie, în ediţia electronică, cotidianul "The Guardian".

Potrivit planurilor, doar muncitorii din ţările cu un nivel similar de bunăstare, ca cel al Marii Britanii, vor beneficia, fără restricţii, de libera circulaţie pe piaţa muncii.


Etichete restricţiiUERomâniaBulgariamuncitoriasistenţă socialăMarea BritanieComisia EuropeanăGermania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live