Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Titus Iordan

19 Decembrie 2013
Vizualizari: 2694
Comentează add

Săptămânalul "The Economist" publică o scrisoare deschisă adresată românilor şi bulgarilor, pe care îi invită să vină în Marea Britanie pentru a munci, de la 1 ianuarie 2014.

Românii şi bulgarii, invitaţi să lucreze în Marea Britanie

titus-iordan

Foto: arhivă Reuters.

Publicaţia britanică "The Economist" le-a transmis cetăţenilor români şi bulgari o scrisoare deschisă prin care îi invită să vină şi să lucreze în Marea Britanie după ce Londra va ridica restricţiile impuse acestora pe piaţa forţei de muncă.

"Ziarele din Marea Britanie sunt pline de articole despre sărăcia, criminalitatea şi setea voastră de bunăstare. Politicienii britanici sfidează normele europene privind libera circulaţie care vă permit să veniţi aici şi fac eforturi pentru a vă face cât mai dificil accesul la ajutoare sociale" se arată în deschiderea documentului publicat în ediţia printată a săptămânalului.

"The Economist" recunoaşte că populaţia britanică este mai ostilă decât germanii sau francezii, dar, în pofida acestei realităţi îi invită pe imigranţi să vină să lucreze.

"Aproape jumătate dintre britanici cred că guvernul lor trebuie să vă interzică accesul în ţară chiar dacă acest lucru este ilegal. Aţi putea avea, prin urmare, impresia că nu sunteţi bineveniţi. Dar sunteţi. În numele ţării gazdă a publicaţiei The Economist, vă invităm să veniţi şi să lucraţi aici! Începând cu 1 ianuarie, puteţi merge oriunde în Uniunea Europeană. Sperăm că mulţi dintre voi veţi alege Marea Britanie" se mai arată în scrisoare deschisă.

Imigranţii "ne cresc economia"

Publicaţia afirmă că politicienii britanici poartă vina pentru situaţia tensionată din prezent şi pentru reticenţa cu care este privită ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari.

"Liderii noştri s-au înşelat în urmă cu un deceniu cu privire la numărul polonezilor şi altor est-europeni care aveau să vină în Marea Britanie, ei se înşală şi mai mult acum, în privinţa consecinţelor", scrie "The Economist", care respinge afirmaţiile politicienilor potrivit cărora imigranţii sunt "o povară pentru serviciile publice".

Publicaţia mai arată că imigranţii contribuie la buget cu aproape 35% mai mult decât încasează prin intermediul ajutoarelor sociale.

"Ei (imigranţii) ne salvează şcolile şi spitalele de la reduceri bugetare şi ne cresc economia" afirmă "The Economist".

Săptămânalul îşi încheie pledoaria printr-un sfat adresat românilor şi bulgarilor: "Dacă sunteţi îngrijoraţi din cauza prejudecăţilor britanicilor, pretindeţi că sunteţi italieni. Nimeni nu îşi va da seama".

Ţările membre ale Uniunii Europene au, potrivit Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la UE, dreptul să restricţioneze timp de şapte ani, accesul pe piaţa forţei de muncă a cetăţenilor celor două ţări.

Termenul expiră la 31 decembrie 2013.

Presa britanică, atitudine anti-imigraţie

Scrisoarea publicată de "The Economist" vine pe fondul unei campanii mediatice, de lungă durată, îndreptată împotriva muncitorilor români şi bulgari.

O parte din presa britanică a creat nelinişte prin lansarea unor speculaţii conform cărora în 2014, când piaţa forţei de muncă se va liberaliza pentru cetăţenii români şi bulgari, Regatul Unit se va confrunta cu un val de imigranţi din cele două ţări.

Cea mai recentă campanie împotriva imigranţilor români aparţine publicaţiei britanice The Guardian, care a lansat o discuţie pe site-ul cotidianului, în care românii sunt invitaţi să argumenteze de ce nu ar părăsi România.

Deşi tonul este diferit, scopul este acelaşi: descurajarea intenţiei de a părăsi România.

Totodată, potrivit tabloidelor, peste 300.000 de români ar urma să sosească în Marea Britanie, iar acest aflux ar crea o "presiune" asupra sistemului de asigurări sociale şi de sănătate.


Etichete exclusiv onlineLondraMarea Britaniepiaţa munciiromânibulgariimigranţiThe Economist

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live