Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniel Neguţ

22 Octombrie 2012
Vizualizari: 1676
Comentează add

Peste două milioane şi jumătate de români din mediul urban economisesc, iar aproape jumătate dintre aceştia sunt dispuşi să folosească sumele acumulate pentru a lua un credit.

Românii, interesaţi de varianta economisire-creditare

daniel-negut

Foto: Arhivă.

Băncile de economisire-creditare încearcă să atragă cât mai mulţi clienţi cărora le oferă credite cu dobânzi mici, după o perioadă de câţiva ani de economisire, pe fundalul crizei economice în care oamenii sunt mult mai atenţi la costuri decât anii trecuţi.

Sistemul de economisire-creditare presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei până la cinci ani.

Clientul are apoi dreptul să ia un credit în lei cu dobândă fixă, mult sub media pieţei la creditele standard.

Cele mai multe credite sunt folosite pentru îmbunătăţirea condiţiilor locative şi mai puţin pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Cele două bănci care oferă astfel de sisteme de economisire-creditare au deocamdată o poziţie marginală pe piaţă, dar studiile recente arată că sumele economisite lunar de românii din mediul urban au crescut anul acesta cu 30%. 

Peste un milion de români sunt interesaţi să devină clienţi ai sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ în următoarele 12 luni, se arată într-un sondaj IRSOP comandat de BCR Banca pentru Locuinţe, şi dat publicităţii luni.

Vicepreşedintele băncii, Carmen Şuster, a subliniat că acest sistem este considerat de clienţi ca fiind o soluţie viabilă şi facilă pentru problemele locative actuale.

De altfel, în România sunt mai multe astfel de bănci.

O alternativă la clasicul sistem de creditare imobiliar

Preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Aurelia Cionga, precizează că sistemul devine din ce în ce mai mult o alternativă la clasicul credit imobiliar prin facilităţile oferite.

"Prin faptul că îmbină două faze, e fază de economisire şi o fază de creditare, acest sistem permite clientului să îşi finanţeze lucrările din domeniul locativ cu costuri minime.

"În faza de economisire există avantajul unui randament foarte bun, care combină dobânda oferită de bancă şi prima oferită de stat, în limita a 25% din economiile anului, iar în faza de creditare, ratele de dobândă sunt fixe şi de aceea şi costurile, pentru că vorbim de un produs în lei, sunt previzibile", a precizat Aurelia Cionga.

Preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe susţine că din experienţa instituţiei peste 40% din repondenţi sunt pregătiţi să aştepte peste doi ani ca să ia un credit.

"Aceasta este exact perioada de economisire pe care o are produsul nostru", a declarat Aurelia Cionga.  

Conform sondajului IRSOP, peste două milioane şi jumătate de români din mediul urban economisesc în mod frecvent sau ocazional, iar aproape jumătate dintre aceştia sunt dispuşi să folosească sumele acumulate pentru finanţarea îmbunătăţirilor locative prin sistemul de economisire-creditare.

Sondajul a fost efectuat în mediul urban, în perioada august-septembrie, pe un segment reprezentativ al populaţiei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 65 de ani.


Etichete bancăeconomisirecreditcrizălocuinţădobândăAurelia CiongaRaiffeisenBCRCarmen Şuster

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live