Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Bîrsan, Miercurea Ciuc

14 August 2013
Vizualizari: 1771
Comentează add

Liderul Forumului Civic al Românilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc susţine că românii din regiune sunt "o masă de manevră" de care politicienii îşi amintesc"când sunt în opoziţie".

Românii din Valea Timocului "se simt discriminaţi"

angela-birsan-miercurea-ciuc

Foto: Arhivă

La Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni de la Izvoru Mureşului s-a dezbătut miercuri dimineaţă tema "Implicaţiile regionalizării asupra românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc".

Potrivit unuia dintre liderii Forumului Civic al Românilor din cele trei judeţe, profesorul Ioan Lăcătuşu, românii din Harghita şi Covasna sunt îngrijoraţi de radicalizarea discursului şi a demersurilor pentru obţinerea autonomiei teritoriale promovate de unii dintre liderii maghiarilor.

"Deşi, conform datelor recensământului populaţiei din 2011, în cele trei judeţe românii de naţonalitate română reprezintă peste 360.000 de oameni, care înseamnă aproape 40% din populaţia totală a judeţelor, rămânem în continuare cu probleme deosebit de grave privind prezervarea şi afirmarea identităţii noastre naţionale, a culturii şi identităţii româneşti.

În continuare asistăm la discriminări deosebit de grave, la condiţionarea ocupării posturilor publice de cunoaşterea limbii maghiare, la abordarea greşită a ceea ce înseamnă simbolurile noastre, modul cum se raportează concetăţenii la istoria noastră, la valorile noastre", a spus Ioan Lăcătuşu.

Românii din aşa-zisul Ţinut Secuiesc, "o masă de manevră"

Potrivit acestuia, partidele politice îşi amintesc de ei doar când se află în opoziţie.

"Suntem în continuare discriminaţi, suntem o masă de manevră, partidele politice îşi aduc aminte de noi când sunt în opoziţie şi când ajung la putere suntem abandonaţi şi problematica noastră este tratată într-un mod politicianist", a afirmat profesorul.

La Izvorul Mureşului a sosit cu puţin timp în urmă ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

Reprezentanţii comunităţilor româneşti de pe Valea Timocului din Serbia, precum şi cei din Bulgaria intenţionează să îi solicite ministrului retragerea unor diplomaţi români din aceste zone, pe motiv că nu s-ar implica în acţiuni de păstrare a identităţii naţionale.

Majoritatea reprezentanţilor comunităţilor româneşti din ţările vecine s-au plâns, în zilele precedente, că se simt disciminaţi şi că nu le sunt respectate drepturile pe care le conferă calitatea de minoritate naţională.


Etichete Ştiri CentruromâniValea TimoculuidiscriminareopoziţiemanevrăTitus Corlăţean

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live