Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii din Portugalia

Prinşi între două lumi, între două culturi, cu rădăcinile încă în România, românii noştri încearcă să se integreze în societatea din care fac parte şi să nu uite de unde au plecat.

Sărbătoarea românilor din Lisabona. Foto: Alina Chiriac Ivașcu, Radio Moldova

Articol de Alla Stâncaru Lunca, 17 Iunie 2015, 15:33

Deşi a trecut ceva vreme, sunt încă sub impresia întâlnirii cu românii din Portugalia.

Cu siguranţă şi ei au amintiri frumoase de la ziua lor.

Românii din ţara de la capătul Europei aşteaptă întâlnirea anuală "Ziua românilor din Portugalia", aşa cum aşteaptă să meargă acasa, în România.

Pentru o zi, grădina faimosului Museu de Lisboa (Campo Grande 245, Lisabona) a devenit "acasă" pentru cei peste 5000 de români care au participat la evenimentul dedicat lor.

Aproape de locul stabilit pentru sărbătoare am observat un grup de români.

I-am auzit vorbind româneşte.

Se uitau în jur puţin pierduti, căutând locul anunţat.

Mi-au spus că vin din alt oraş şi că sunt pentru prima oară la un eveniment atât de mare.

Abia aşteptau să se întâlnească şi cu alţi prieteni, veniţi din diferite colţuri ale Portugaliei, să vadă spectacolul muzical.

O să-i auziti şi pe ei în înregistrarea audio, cu impresii despre acea zi, despre ţara de adopţie şi nu în ultimul rând, despre locurile de unde au plecat.

Foto: Ziua românilor din Portugalia. Reprezenentante ale Asociației Miorița. Sursa: Arhivă personală



Le ascultam poveştile spuse în grabă dar cu emoţie în glas.

Încercam la rându-mi emoţii, simțindu-le pe alocuri tremurul din voce, văzându-le sclipirea din priviri, bucuria dar şi lumina caldă umbrită uneori de o tristeţe.

Una pe care cei mai mulţi dintre ei n-o pot ascunde atunci când vorbesc despre ce fac în Portugalia, dar şi despre locurile şi oamenii dragi departe de ei.

Tot acest amalgam de sentimente rostite mai mult sau mai puţin direct se numeşte simplu DOR.

Îl poartă mereu, dar poate răbufneşte mai puternic atunci când îşi pun capul pe pernă şi lacrimile se preling în voie. Mai ales în primii ani, mi-au spus ei.

Departe de mine gândul de a-i judeca pe aceşti oameni care s-au smuls dintr-un pământ şi tot încearcă să prindă rădăcini în altul.

Fie că au plecat din România sau Republica Moldova, Ucraina, supăraţi sau nu, din dorinţa şi în căutarea unui trai mai bun măcar pentru copiii lor, din dorinţa de a cunoaşte alte locuri, alte culturi, fiţi siguri că nu le-a fost uşor.

Au făcut şi mai fac alte munci decât ce făceau în ţară, unele sub nivelul lor de pregătire.

De multe ori li s-a reproşat ca n-au vrut să stea la greu în ţară, cu noi toţi.

Acolo, departe, au fost aproape întodeauna şi vor rămâne nişte străini, cei mai mulţi dintre ei.

Aşa încât se simt victorioşi în această luptă cu ei înşişi, mai ales cu sufletul lor atunci când reuşesc să revină la profesiile de altă dată într-o altă ţară, când copiii lor au performanţe la învăţătură

Artiştii veniţi special pentru ei le-au încântat sufletele românilor noştri, care nu numai au aplaudat, dar au şi au cântat cântecele dragi împreună cu Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de grupul său Crai Nou, dar şi cu Vladuţa Lupău din Transilvania şi Grigore Gherman din ţinutul Herţa, Ucraina, acompaniaţi de formatia Maestro cu artişti din Chişinău, stabiliţi pe moment în Portugalia.

Au cântat şi au dansat cu toţii, au gustat mâncărurile tradiţionale, au vorbit toată ziua doar româneşte şi s-au simţit bine.

Şi cei mici s-au bucurat alături de parinţi la această sărbătoare.

Actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" din Iaşi le-au pregătit o surpriză: povestea "Capra cu trei iezi", de Ion Creangă.

Cred că şi maturii s-au bucurat alături de micuţi, amintindu-şi de poveştile copilăriei lor.

Foto: Teatrul pentru Copii şi Tineret "Luceafărul" la Lisabona. Sursa: ICR Lisabona

Teatrul "Luceafărul", care se află momentan într-un turneu internațional, a participat la eveniment la invitaţia ICR Lisabona, apoi a continuat şirul spectacolelor în Spania, la invitaţia ICR Madrid.

Amănunte ne-a oferit directorul teatrului, Oltiţa Cântec, intr-un interviu pe care l-am realizat împreună cu Alina Chiriac-Ivaşcu de la Radio Moldova din Chişinău.

Am amintit de colega mea Alina Ivaşcu de la Radio Moldova din Chişinău cu care am realizat împreună mai multe înregistrări si fotografii.

O colaborare firească (pe Alina o puteți asculta în fiecare duminică la Radio Romania Actualitați în emisiunea Bună dimineața, România duplex București-Chişinău) aşa cum firească este colaborarea dintre asociaţii.

Spre bucuria noastră, cele mai multe asociaţii de o parte şi de alta a Prutului, din Ucraina sunt mixte.

Ziua românilor din Portugalia se face deja de patru ani, graţie frumoasei colaborări şi încrederii reciproce dintre cei doi ambasadori - al României - domnuul Vasile Popovici si al R.Moldova - domnul Valeriu Turea, pe care m-am bucurat să-l revăd şi pe care-l cunosc de mai bine de 30 de ani, de pe vremea când era un remarcabil ziarist la Chişinău.

Între timp, a devnit diplomat de carieră.

Foto: Ziua Românilor din Portugalia. Ambasadorul României, Vasile Popovici (dreapta) și cel al R.Moldova, Valeriu Turea (stânga). Sursa: Gelu Savonea, director adjunct al ICR Lisabona.



Într-un interviu pe care l-am realizat cu excelenţa sa amabasadorul României la Lisabona, Vasile Popovici, un om de o sensibilitate aparte, un om al literelor dar şi un remarcabil diplomat, mi-a vorbit despre această colaborare cu ambasadorul R. Moldova, Valeriu Turea şi despre colaborarea între toţi românii dar şi si despre faptul că mulţi români şi-au regăsit țara şi neamul acolo, departe de casă.

Evenimentul amintit, editia a IV a, a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ambasada României în Portugalia, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român Lisabona în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova in Portugalia.

Ministrul Angel Tâlvăr a fost prezent acolo, printre români unde a avut o întălnire cu elevii şi cadrele didactice de la "Şcoala de sâmbătă", proiect finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni şi organizat de Asociația "Comunitatea Românească din Lisabona".

Cele 18 cadre didactice predau în limba română, conform programei româneşti, celor 100 de elevi proveniți din familii de români din România şi Republica Moldova.

Demnitarul român, însoțit de ambasadorul României în Republica Portugheză, a oferit cărți şi materiale audio tuturor copiilor care frecventează aceste cursuri.

Foto: Ministrul Angel Tâlvăr, la întâlnirea cu românii din Lisabona. Sursa: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.




"Şcoala de sâmbătă" este un proiect de succes finanțat de statul român care, în condițiile menținerii standardelor educaționale, va putea fi continuat şi în următorii ani", a menționat ministrul delegat Angel Tâlvăr cu acest prilej.

Despre toate acestea dar şi despre alte probleme ale românilor din Portugalia şi din alte ţări în interviul ce urmează.

În ziua românilor din Portugalia domnul ministru s-a întâlnit şi cu reprezentanţii asociaţiilor de români de pe ambele maluri ale Prutului.

Radio România Actualități va reflecta în continuare evenimentele organizate de aceste instituţii şi va fi în continuare alături de românii din Portugalia şi din alte ţări.

Informații utile

De la Ambasada României în Portugalia am primit următoarele informaţii:

Conform cifrelor neoficiale sunt în jur de 70.000 de români de pe ambele maluri ale Prutului - 40.000 romani și 30.000 cetateni moldoveni

În Portugalia imaginea comunității românești este bazată pe aportul real, pozitiv al acesteia în societatea portugheză.

"Românii sunt o prezență lăudabilă, sunt cetăţeni care muncesc şi sunt foarte bine integraţi, constituind astfel un exemplu de integrare reușită și de flux migratoriu sănătos", declara ministrul portughez al afacerilor externe în iunie 2014.

Cetățenii români reprezintă comunitatea cea mai numeroasă de cetățeni UE rezidenți în Portugalia.

Mai multe amănunte pe site-ul Ambasadei României în Republica Portugheză.

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București
Românii de pretutindeni 12 Aprilie 2024, 13:24

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București

Participanții pot afla povești despre clădirile care găzduiesc evenimente culturale, dar și despre evenimentele la zi, ce...

Platforma AMTeatru organizează tururi interactive gratuite la teatrele din București
Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră
Românii de pretutindeni 18 Martie 2024, 20:07

Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră

Aflată de 24 de ani în Spania, Ramona Maria Bodescu are o legatura puternică cu România și se implică activ în problemele...

Ramona Bodescu, avocat de renume în Spania: Mă dedic cu intensitate comunității românești, de care sunt foarte mândră
EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Românii de pretutindeni 05 Martie 2024, 13:41

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale

Cercetătorul Dragoș Calma reprezintă o forță în studiul și conservarea gândirii medievale, fiind recunoscut și premiat la...

EXCLUSIV Prof.dr.Dragoș Calma, românul care revoluționează cercetarea textelor medievale
Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge, în aer, în public
Românii de pretutindeni 19 Februarie 2024, 13:42

Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge, în aer, în public

Invitat la emisiunea Românii de pretutindeni, dirijorul român Vlad Vizireanu a vorbit despre pasiunea pentru muzică, despre...

Vlad Vizireanu, dirijor român stabilit în SUA : Muzica o dirijez mai bine acasă. Este ceva în sânge, în aer, în public
Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte
Românii de pretutindeni 12 Februarie 2024, 12:09

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte

Alexandru Lazăr este invitatul Românilor de pretutindeni, într-un interviu despre provocări, principii de viață și...

Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să ne suflecăm mânecile și să facem pasul înainte
Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul
Românii de pretutindeni 05 Februarie 2024, 14:12

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul

Cunoscut om de media, Mihaela Tatu vorbește despre provocările carierei și proiectele pe care le are în acest moment pentru...

Mihaela Tatu: Marea mea iubire în tot ceea ce înseamnă media este radioul
Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya
Românii de pretutindeni 22 Ianuarie 2024, 19:19

Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya

Ana-Voica Bojar este o româncă plecată de 30 de ani în Austria pentru a-și împlini visul născut în copilărie, acela de a...

Cercetătoarea Anca Voica-Bojar, între adâncurile oceanelor și vârfurile din Himalaya
Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume
Românii de pretutindeni 22 Ianuarie 2024, 17:14

Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume

Codruța trăiește la Bruxelles din 2004 și militează în cadrul unor organizații non-profit, care luptă pentru combaterea...

Codruța Liliana Filip: Românii îmbrăcați în straie tradiționale sunt cei mai frumoși ambasadori ai țării în lume