Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

22 Ianuarie 2019
Vizualizari: 2392
Comentează add

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a vorbit la Serviciul de noapte despre problemele românilor din diaspora.

Românii din Marea Britanie pot solicita reședința permanentă după Brexit

luminita-voinea

Ministrul Natalia Intotero (centru) în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarele emisiunii, Maria Țoghină (dreapta) și Ruxandra Săraru (stânga)

Românii din Marea Britanie pot solicita reședința permanentă după Brexit.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat la "Serviciul de noapte", că Guvernul britanic a lansat o aplicație mobilă cu ajutorul căreia cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit pot solicita reşedinţa permanentă după Brexit.

Totodată, o delegație a Comisiei Europene va veni în România pentru a discuta subiectul cu autoritățile române, dar și pentru a acorda sprijinul necesar.

"În perioada imediat următoare, în România va veni o delegaţie a secretarului general al Comisiei Europene, pentru a sprijini România în cazul unui scenariu de tip 'no deal', pornind de la planurile de contingenţă pe care le avem. Aş vrea să reamintesc că începând din 21 ianuarie 2019, Guvernul britanic a lansat o aplicaţie mobilă cu ajutorul căreia cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit pot solicita reşedinţa permanentă după Brexit. Deci este foarte important ca aceştia să consulte pagina Ambasadei României, a Consulatului General de la Londra, unde găsesc toate informaţiile necesare", a spus Natalia Intotero la "Serviciul de noapte", emisiune realizată de Maria Țoghină și Ruxandra Săraru.

Cetațenii români pot cere informații sau semnala orice problemă la adresa de email brexit@mprp.gov.ro.

În plus, s-a format un grup de lucru interministerial în cadrul Ministerului Afacerilor Externe si cel al Afacerilor Europene pentru a monitoriza evoluțiile din Marea Britanie și pentru a acționa în consecință.

După adoptarea bugetului pe 2019, mediul asociativ românesc poate aplica pentru a obține finanțare de la Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru campanii de informare destinate drepturilor pe care le au românii din Marea Britanie și pașii pe care trebuie să-i urmeze dupa Brexit.

Potrivit estimărilor ministrului Natalia Intotero, peste 400.000 de români sunt stabiliţi în Marea Britanie.

Nivelul alocațiilor pentru copiii românilor din Austria scade cu peste 50%

Problema scăderii alocațiilor pentru copiii românilor din Austria este în atenția României pe toată perioada deținerii președinției Consiliului UE.

Peste 14.000 de familii care trăiesc în Austria sunt afectate de această măsură, iar România va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a remedia situația.

"Bineînţeles că nu putem interveni în legislaţia Austriei, însă e de datoria noastră, mai ales în această perioadă, de a fi mediator şi de a încerca, alături de mecanismele UE, de a veni cu cele mai bune soluţii. În Austria sunt înregistraţi peste 100.000 de cetăţeni români. Lucrătorii europeni trebuie trataţi în mod egal în statele în care îşi desfăşoară activitatea. Ei plătesc aceleaşi taxe şi aceleaşi impozite, trebuie să beneficieze de acelaşi respect şi de aceleaşi drepturi, aşa cum beneficiază toţi ceilalţi cetăţeni din UE", afirmă ministrul pentru Românii de pretutindeni.

Pentru copiii românilor din Austria nivelul alocaţiilor scade cu peste 50%.

Un copil între 0 şi 2 ani va beneficia de o alocaţie de 56 de euro, prin comparaţie cu un copil de aceeaşi vârstă al unui cetăţean finlandez, care are o alocaţie de 130 de euro, în condiţiile în care şi muncitorul român plăteşte aceleaşi taxe şi impozite ca şi cetăţeanul finlandez care munceşte în Austria.

Decizia autorităţilor de la Viena de indexare a alocaţiilor în funcţie de statul de rezidenţă al copiilor a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Aplicație mobilă pentru studierea limbii române în afara granițelor

Ministerul Românilor de Pretutindeni se confruntă cu o situație dificilă, având în vedere exodul masiv al românilor din ultimii ani.

Este vorba despre sute de copii născuți în țările de rezidență, care au nevoie de cursuri de limba română pentru a-și putea păstra identitatea și valorile culturale.

În 2017 si 2018 au fost deschise mai multe cursuri de weekend de limba română în țări cu comunități de români numeroase și au fost trimise cărți și materiale didactice în limba română, dar și manuale pe suport electronic, pentru a acoperi solicitările permanente ale românilor.

Anul acesta, Ministerul Românilor de Pretutindeni are în vederea crearea unei aplicații pe telefonul mobil pentru învățământul în limba română.

"Anul acesta ne dorim să facem o aplicaţie pentru studiul în limba română, aplicaţie ce poate fi descărcată de pe orice telefon. Chiar am avut o discuţie cu doamna ministru Andronescu şi în următoarele zile vom avea o întânire tehnică, pentru că tot ceea ce înseamnă suportul didactic trebuie să fie furnizat din partea profesorilor care predau în limba română în afara graniţelor, dar şi de cei din ţară care doresc să contribuie. Ne confruntăm cu altă realitate aici, gândindu-mă în special la conaţionalii din Europa. În anii în care au fost principalul exod al românilor, după 2007, marea majoritate a familiilor au plecat cu copiii care erau deja şcolarizaţi aici, în România", a spus ministrul Intotero la "Serviciul de noapte".

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a mai decis să realizeze deplasări în comunităţile numeroase de români, pentru a le aduce la cunoştinţă proiectele și  programele de finanțare pe care le pot accesa pentru păstrarea identităţii, dar şi pentru campaniile de prevenţie pe care le derulează.
 


Etichete Exclusiv RadiodiasporaBrexitAustriaalocațiilimba românăNatalia Intoterocomunitățiromâni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live